Prostreno.cz

Potraviny, které srazí vysoký tlak na kolena

Hodnoty vašeho tlaku pravděpodobně už dávno přesáhly bezpečnou hranici? Slibte sami sobě, že to nenecháte být. Můžete si dát třeba pořádně veliký kus tmavé čokolády nebo hrst melounových semínek!

Vysoký krevní tlak je problémové onemocnění, které dle statistik postihuje zhruba 20 % světové populace. A to rozhodně není málo! Za varovné signály arteriální hypertenze se obecně považují časté bolesti hlavy, závratě, permanentní únava, pocit tlaku na spáncích nebo krvácení z nosu. Zní vám něco z toho povědomě? O důvod víc, proč svou pozornost směřovat k těmto potravinám!

Citron? Ten se nezdá

Plody citronovníku jsou asi nejrozšířenějším ovocem vůbec. Divíte se? Je prokázáno, že posilují imunitní systém, zatímco detoxikují játra i ledviny. Stejně účinně ovšem tlumí příznaky astmatu a bojují proti úzkostem, přičemž se dávají do souvislosti s prevencí rakoviny. Končí tím ale jejich dobrodiní? Tak to sotva. Obsažený vitamin C nejenže zvyšuje odolnost organismu vůči virům a infekcím, ale také zachovává měkké a poddajné cévy, což má na regulaci tlaku hodně příznivý vliv.

Melounová semínka rozhodně nevyhazujte

Venkovní teploty připomínají léto, takže na pultech obchodů se opět začínají objevovat melouny, které jsou vítaným občerstvením. Až si nějaký kousek domů přinesete i vy, ne aby vás napadlo zbavovat se semínek uvnitř dužiny. Ta byla vyhlášena superpotravinou pro rok 2017, protože jsou napěchována bílkovinami, vlákninou, vitaminy skupiny B i minerály, konkrétně pak hořčíkem, draslíkem, manganem, železem, zinkem i fosforem. Ovšem pozor, v nutričním složení těchto pokladů se vyskytuje také sloučenina cucurbocitrin, která vyniká svými vasodilatačními schopnostmi. To znamená, že rozšiřuje krevní kapiláry, díky čemuž je lékem na arteriální hypertenzi.

Hořká čokoláda jako povolené mlsání

Čas od času zhřešíte tmavou čokoládou a pak máte výčitky svědomí? Pokud si dopřejete takovou, která se může pochlubit značným podílem kakaa, hoďte je za hlavu. Vzhledem k tomu, že zabraňuje tvorbě plaků uvnitř arteriálních stěn, snižuje riziko vysokého krevního tlaku i cévní mozkové příhody. Tedy alespoň podle poznatků britských vědců! Takže buďte v klidu, ostatně, tenhle sladký mls je pro vaše dobro…

Zdroj: www.firstaid.com, www.mayoclinic.org





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat