Prostreno.cz

Intuitivním stravováním si dietu řídí samo tělo

Intuice má obrovskou sílu a pokud jí dáme dohromady s dietou, vznikne silná dvojka. Jde od dietu řízenou vlastním tělem. Když totiž nasloucháte své mysli, můžete se projíst až ke štíhlosti! Jak to funguje?

Plavková sezona se blíží. Také už vás napadlo, že by to chtělo nějakou radikální dietu? Obáváte se však klasického vzorce, „méně jídla, více pohybu“? Nikdo nepopírá, že není snadné mít vůli, sportovat a ještě sledovat svůj jídelníček. Nyní se tvrdí, že zdravé stravování sice bylo vždy upřednostňováno, nicméně není dobré popírat svoji chuť k jídlu, tedy potravě, kterou tělo potřebuje a zaslouží si ji.

Dietní hříchy

Někteří odborníci na výživu a dokonce i psychologové striktní „zeštíhlující“ jídelníček nedoporučují s tím, že když se hubnoucí člověk v jídle omezuje a odpírá si, na co má chuť, může to vést k přejídání a tak zvaným „cheat dnům“, jež charakterizuje heslo: sněz vše, po čem toužíš. Traduje se, že když je mysl nespokojená, může lehce sklouznout do deprese a úzkosti. Na druhou stranu, pokud jí nasloucháte, můžete zhubnout zdravěji.

Člověk coby dokonalá bytost

Studie naznačují, že vaše vlastní mysl ví nejlépe, co je dobré pro vaše tělo. Stačí se s myslí a tělem spojit, rozluštit, co kdo chce, a vyjít oběma vstříc. Tomu se říká „intuitivní stravování“. Koncept tohoto stravování byl vytvořen v Kalifornii již v roce 1995 a stojí za ním dvojice nutričních specialistek, konkrétně Evelyn Tribole a Elyse Resch. Jejich nápad se rychle uchytil a od té doby stoupá na žebříčku popularity. Jaké pokyny tohle duo klade svým klientům na srdce?

Odmítněte dietní mentalitu

Zlikvidujte všechno, co jste kdy slyšeli o dietách, a udržujte mysl svobodnou. Jedině tak přijmete „intuitivní stravování“.

Jezte, když máte hlad

Nezapomeňte, že vaše tělo má biologické právo na krmení. Máte hlad? Najezte se.

Uzavřete s jídlem mír

Pokud se nějakému svému oblíbenému jídlu dlouhodobě vyhýbáte, zatoužíte po něm ještě víc. Není proto důvod, abyste si jej občas nedopřáli.

Vymažte obecná pravidla

„Tenhle říkal, že tohle se při dietě jíst nesmí!“ Buďte svou vlastní policií a nastavte si vlastní pravidla, ostatní totiž nevědí, co potřebujete.

Respektujte svůj organismus

Věnujte pozornost svým vnitřním pokynům. Nejlepší způsob, jak to udělat, je zastavit se na minutu během jídla a zeptat, zda chcete přijmout víc potravin. Ano či ne? Uvnitř vás naleznete odpovědi.

Objevte faktor spokojenosti

Spokojená chuť vede ke šťastné mysli. A šťastná mysl bude udržovat tělo zdravé. Mějte z jídla radost a užívejte si ho.

Potravinami nezahánějte frustrace

Nekrmte se, abyste uklidnili emocionální hlad. Jídlo není řešením pro depresi nebo stres. Pokud máte psychické problémy, řešte je s odborníkem.

Pravidelně cvičte

Pravidelný pohyb zbavuje napětí. Proto by cvičení nemělo ve vašem životě chybět.





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat