Prostreno.cz

Potraviny bohaté na beta-karoten jsou před létem nutností

Pokud koronavirus dovolí, za pár měsíců budete své tělo u vody vystavovat slunečním paprskům. Pak byste na to měli pomalu připravit i svou pokožku. Nejlépe zvýšenou spotřebou mrkve, kapusty a sladkých brambor neboli batátů!

Co všechno víte o beta-karotenu? Možná jste už někdy slyšeli o tom, že patří mezi antioxidanty, takže chrání tělo před působením škodlivých volných radikálů. Třeba vám neunikla ani informace, že jde o provitamin A, což znamená, že z jeho molekul se v organismu tvoří „pravý“ vitamin A, jež podporuje ostrý zrak a chrání před slepotou. Ovšem tato látka je potřebná i pro krásnou, zdravou a pružnou pokožku! A to je ten důvod, proč odborníci doporučují navýšit „dávky“ beta-karotenu dva až tři měsíce před „opalovací sezonou“. V jakých potravinách ho naleznete?

Mrkev, křupavá klasika

Mrkev obecná je jednou z nejpoužívanějších kořenových zelenin. Kromě zmíněné živiny obsahuje také velké množství vlákniny, vitaminů skupiny B a stopových prvků. Jmenovitě se jedná o vápník, jod, selen, hořčík, draslík, mangan a zinek. V lidovém léčitelství se tenhle oranžový poklad používá jako močopudný a projímavý prostředek. Rovněž pomáhá na revmatické záněty kloubů, zatímco je vnímán jako prevence ledvinových kamenů. Již několik studií naznačilo, že mrkvová šťáva dokonce přispívá k regulaci cholesterolu.

Kapusta. S tou není třeba šetřit

Za málo peněz hodně muziky? Tak nějak by se dala okomentovat situace kolem kapusty. Vždyť tenhle zelenáč se dá v obchodě sehnat celoročně, přičemž vyjde na pár korun. V kuchyni se pak dá vařit, smažit, zapékat, dusit i pařit – záleží na vaší chuti, času i momentální náladě. Jaké výhody z něj plynou? Mnohdy opomíjený dobrodinec vás obohatí o beta-karoten, ovšem posiluje také kosti i imunitní systém. Rovněž zajišťuje bezproblémové trávení, což se také počítá!

Nepřehlížejte ani batáty

Batáty neboli sladké brambory jsou kořenové hlízy tropické rostliny známé pod názvem povijnice batátová. Moc často je nekupujete? Kardinální chyba. Nabízí totiž nejen hojné množství uvedeného provitaminu A, ale také vzácné živiny lutein a zeaxantin, které omezují pravděpodobnost makulární degenerace. Díky přítomnosti vitaminů D a K jejich pravidelná konzumace snižuje riziko zubních kazů, jelikož spolupráce jmenovaných látek eliminuje bakterie v dutině ústní a zabraňuje poškození skloviny.





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat