Prostreno.cz

Nadmíra sezení je pro tělo více škodlivá než kouření

Chronické bolesti kloubů, osteoporóza, cukrovka, nebo dokonce rakovina. Tohle všechno vás může potkat, pokud převážnou většinu dne trávíte vsedě. Ovšem ani kardiovaskulární choroby nejsou žádnou výjimkou!

To, že sedavý životní styl začíná být vážnou civilizační chorobou, odborníci zdůrazňují poměrně často. Ostatně, kolik času denně jste na židli či gauči právě vy? Asi byste měli vědět, že čím víc hodin jsou vaše zadní partie v takové nečinnosti, tím větší z toho pro vás plynou hrozby. Američtí experti jsou na základě své nedávné studie dokonce přesvědčení, že dlouhé „dřepění“ škodí tělu víc než kouření. Čemu všemu nahrává?

Osteoporóza. S tou můžete počítat

Nízká fyzická aktivita či averze k pohybu. Ať už to nazvete jakkoli, jistým „vedlejším účinkům“ se v žádném případě nevyhnete. Tahle pasivita vede mimo jiné k úbytku kostní hmoty, což poskytuje vzniku osteoporózy ty nejlepší možné podmínky. Nutno podotknout, že kromě zvýšené pravděpodobnosti zlomenin máte „zaděláno“ i na chronické bolesti kloubů, jež se rozhodně nedají považovat za nic příjemného. A bude mnohem hůř…

Cukrovka nebo rakovina. Kvůli gauči

„Dospělí, kteří posedávají v zaměstnání i ve svém volném čase, mají narušený krevní oběh. To nesmírně nahrává vzniku diabetu 2. typu i hluboké žilní trombóze. Nulová činnost přináší lidem také riziko různých rakovin, zejména rakoviny prsu a tlustého střeva. Já osobně doporučuji neustále kombinovat sezení, stání i krátké procházky,“ připouští americký lékař Travis Saunders. Dobrá rada nad zlato!

Ani mrtvice se nedá vyloučit

Celý den jste v práci „uvázaní“ k monitoru počítače, a po příchodu domů si místo cvičení raději pustíte televizi? Tak tím se vůbec nechlubte. V konečném součtu totiž před obrazovkou trávíte desítky hodin týdně, čímž se vám podle odborníků mění hladiny cukru i cholesterolu. Takové změny prý „odnese“ zejména kardiovaskulární systém, přičemž narůstá nebezpečí v podobě srdečního selhání. Nic moc vyhlídky, že?

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellmind.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat