Prostreno.cz

Večerní mlsání u televize je opravdu zdraví nebezpečné

Patří u vás sledování televize ke každovečerním rituálům, kdy dopřáváte jak očím, tak i svým chuťovým pohárkům? Takové hodování vám může ublížit víc, než si vůbec myslíte!

Máte ve zvyku si ke sledování napínavého filmu otevřít sáček bramborových lupínků? Nebo u televize hřešíte mléčnou čokoládou či slanými tyčinkami? Pravda je taková, že si nezahráváte jen s indexem tělesné hmotnosti. V sázce je totiž i váš život! A to jako bez legrace…

Vlčí hlad jako nepřítel? Přesně tak

Prostřednictvím své nedávné studie se turečtí kardiologové snažili najít souvislost mezi vysokým krevním tlakem a debužírováním v pozdních hodinách. To se jim také podařilo, ovšem nikdo ze zasvěcených asi nečekal, že získané poznatky budou tak šokující. Chcete je znát?

Tamní vědci dlouhodobě monitorovali 700 jedinců, přičemž se zaměřili na jejich zdravotní stav, obvyklý jídelníček, pravidelnost stravování, časy posledních snězených pokrmů, míru fyzické aktivity, vykonávané povolání i genetické dispozice. Po několika měsících pozorování došlo jak jinak, než na analýzu nashromážděných dat. Co se zjistilo?

Kdo se cpe, ten je v ohrožení

Ze závěrů průzkumu jednoznačně vyplývá, že noční mlsání má negativní dopad na hodnoty krevního tlaku. Čistě pro vysvětlenou – ten ve spánku přirozeně klesá, o to přibližně o 10 %. Ovšem má to jednu podmínku, a tou je prázdný žaludek. V opačném případě se tělo udržuje v jakémsi pohotovostním režimu, což znamená, že krevní tlak se nejen nesnižuje, ale dokonce zvyšuje, čímž dle mínění tureckých lékařů výrazně narůstá riziko srdečních záchvatů. Jste z toho trochu zděšení? Asi vám teď hlavou bleskla myšlenka, do jaké hodiny se můžete najíst, aby to bylo bezpečné.

Gastronomický harmonogram, na němž závisí váš život

Odborníci jsou toho názoru, že nechcete-li nic riskovat, večeři byste si měli naservírovat kolem sedmé hodiny večerní. Pochopitelně uděláte nejlépe, když se vyvarujete tučným pokrmům a raději si na talíř naložíte lehké a dobře stravitelné jídlo. Jakmile ho spořádáte, pro své vlastní dobro už na obhlídku lednice či spižírny zapomeňte, a šetřete si prostor na vydatnou snídani. Vezmete si toto doporučení k srdci?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat