Prostreno.cz

Skoncujte s masem i vejci

Mnoho lidí, většinou „masožravců“, si dělá legraci z vegetariánů, nebo další populární skupiny – veganů, kteří konzumují vše „organické“. Pravdu? Věda se zdá být na jejich straně. Veganská strava je totiž podle všeho nejzdravější!

Jaký je rozdíl mezi vegetariánem a veganem? Vegetariánství je způsob lidského stravování, kdy je z jídelníčku vyloučeno maso (červené maso, drůbež, mořské plody a maso z jiných živočichů). Vegani jsou zase něco jako přísnější vegetariáni. Nejedí žádné živočišné potraviny, takže zatracují veškeré druhy masa, ryby, mléko, mléčné výrobky i vejce. Na obě skupiny si přitom posvítili vědci z kalifornské Loma Linda University School of Public Health, jejichž studii uveřejnil odborný časopis Journal of Nutrition. Která skupina je podle vědy zdravější?

Výhody rostlinné stravy

Vědci podrobili zkoumání 840 osob, které rozdělili do několika skupin. Jedna z nich byla vegetariánská, druhá veganská, třetí by se dala označit za „běžného strávníka“, který sní všechno. Zbylé dvě skupiny představovaly kombinaci již výše uvedených. Výzkumníci u všech dobrovolníků nejprve shromáždili vzorky plazmy, moči a tukové tkáně a studovali u nich biomarkery související se stravou.

Biomarker je objektivně měřitelný indikátor normálních biologických či patologických procesů nebo odpovědí na terapeutickou intervenci. V tomto případě se jednalo o hladiny karotenoidů, isoflavonů, enterolaktonu, nasycených a polynenasycených mastných kyselin a vitaminů. (Každá ze skupin byla primárně porovnávána s nevegetariánskou stravou.) A vegani z toho vyšli nejlépe! Výsledky studie poukázaly na to, že právě veganská se jeví jako nejzdravější.

Jak se dožít co nejvyššího věku?

„Plazmové, močové a tukové tkáňové biomarkery dietního příjmu se liší napříč skupinami, ovšem vegani jsou na tom po zdravotní stránce mnohem lépe než jejich kolegové. Navíc mají nižší biologický věk,“ uvedli vědci se slovy, že skutečně existují významné a celkově příznivé rozdíly v několika biomarkerech spojených s příjmem živin. Už jste přemýšleli, že se taky vydáte zdravější cestou? Pak věřte, že veganství není jenom o vynechání masa. Jedná se o životní styl, který odmítá jakékoliv využívání živočišných produktů, a to nejen z hlediska výživy, ale také oděvů či kosmetiky.

Zdroj: www.eatthis.com, www.en.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat