Prostreno.cz

Avokádová pecka je mnohem zdravější než celé avokádo

Nemelete avokádovou pecku na jemný prášek? Opravdu ne? Asi nevíte, že tak získáte medikament chránící před rakovinou i posilovač imunity!

Avokádo je skutečně ojedinělý druh ovoce. Žádný div, že se v nákupních košících tuzemáků objevuje stále častěji! Nad rostoucí popularitou tohoto tropického pokladu neskrývají radost ani odborníci, kteří poukazují na jeho zdravotní pozitiva a přínosný nutriční profil. I vy si na hruškovci přelahodném rádi pochutnáte s tím, že ačkoli obsahuje vyšší podíl tuků, stále patří mezi dietní potraviny? Dobře děláte. A uděláte ještě lépe, když se nebudete zbavovat ani jeho pecky. Co o ní zjistili vědci?

Možný lék na rakovinu? Vypadá to tak

Poznatky nedávné studie publikované v časopise Cancer Research jsou vážně překvapivé. Vyplývá z nich, že v jádru zmíněného plodu se kromě celé řady vitaminů a minerálů vyskytuje vzácná sloučenina, jež předchází růstu nádorů. Ta nese název avocatin B, a podle všeho dokáže také „přinutit“ buňky leukémie, aby se samy zničily. Alespoň takový je názor specialistů, kteří si od daného objevu hodně slibují.

Stopka zánětů a silnější imunita

Část exotického „dárečku“, kterou kdekdo bez servítek vyhazuje do odpadkového koše, v sobě ukrývá i hojné množství katechinů a prokyanidinů. To jsou silné antioxidanty, které působí proti všemožným zánětům. Zároveň dle mínění expertů posilují imunitní systém, čímž zvyšují obranyschopnost organismu.

Trávení, které šlape jako po drátkách

Občas vás pořádně vytrestají břišní potíže? Možná je to proto, že vám zoufale schází vláknina, jež je pro prevenci zácpy a ostatních zažívacích problémů naprosto nezbytná. Jednou z možností, odkud tuto cennou složku výživy můžete čerpat plnými doušky, je právě pecka jmenovaného ovoce. Ta totiž patří na seznam jejích nejbohatších zdrojů!

Mimochodem, sluší se dodat, že vláknina má i další pozitiva zahrnující omezenou pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva, redukci cholesterolu, normalizaci krevního tlaku nebo detoxikaci těla. Teď vás asi napadá, jak s tvrdou avokádovou částí nejlépe naložit, neboť o jejím „křoupání“ pochopitelně nemůže být ani řeč. Takže, co s tím?

Manuál výroby zázračného medikamentu

Nejprve je nutné avokádovou pecku rozemlít na jemný, konzistentní prášek, což se vám nejlépe povede ve výkonném mixéru. Jelikož má nahořklou chuť, výborně ladí s potravinami, jako je banán, ananas či špenát. Ty ji zjemní. Nejvíce se hodí jako posyp na zeleninové a ovocné saláty, do vaječných jídel a do polévek. Inspirujete se?

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat