Prostreno.cz

Houby vám zajistí lepší paměť a pozornost

Chcete snížit riziko kognitivního poklesu? Soustřeďte se na konzumaci hub. Obsahují jeden antioxidant, který s pamětí i lepší pozorností udělá zázraky.

Všichni houbaři se i letos modlí, aby ve vyprahlých lesích našli tolik milovaný koníček i potravinu, která je Čechům velmi blízká. Asi není nutné připomínat, že konzumace hub má řadu přínosů pro zdraví a nejen vegetariáni na ně nedají dopustit. Teď se navíc ukázalo, že houby jsou mnohem víc než jen součást jídelníčků. Věděli jste, že se jedná o lék?

Množství tak akorát

Výzkumníci z Národní univerzity v Singapuru (NUS) zjistili, že starší lidé, kteří konzumují více než dvě standardní porce hub týdně, mají poloviční riziko vzniku kognitivních poruch. (Studie definovala jednu porci hub jako tři čtvrtiny šálku vařených hub s průměrnou hmotností asi 150 gramů.) Dobrá zpráva, že?

Výsledky studie přitom byly publikovány v březnu 2019, a to v časopise Journal of Alzheimer's Disease, přičemž se rozhodně nejednalo o nějaký krátkodobý experiment. Studie probíhala mezi lety 2011 a 2017 a analyzovala údaje získané od 600 čínských seniorů ve věku nad 60 let. Všichni účastníci pocházeli přímo ze Singapuru. Nutno také uvést, že výzkum odkazoval na šest typů běžně konzumovaných hub, včetně shiitake, bílých žampionů a zlatých hub.

Čerstvé, nebo sušené?

Výzkumníci se na základě těchto zjištění domnívají, že neuroprotektivní účinky hub mohou být přičítány přítomnosti jediné sloučeniny, o níž se říká, že se vyskytuje téměř ve všech druzích hub. Tato látka se jmenuje ergothionein. (Podle výzkumu z americké Pensylvánské státní univerzity je ergothionein antioxidant, který se nachází hlavně v lahodných hřibech! Ergothinein je přitom poměrně teplotně odolný, takže i sušené houby jsou považovány za lék.)

Tato sloučenina má jedinečné protizánětlivé vlastnosti, ovšem lidé ji nejsou schopni sami ve svém těle syntetizovat. A proto potřebují houby! Věda si stojí za tím, že jejich pravidelná konzumace vede k mírnějšímu kognitivnímu poškození, které je charakterizováno symptomy, jako je ztráta paměti a následná zapomnětlivost, stejně jako zhoršené kognitivní funkce zahrnující udržení pozornosti.

Zdroj: j-alz.com, healthline.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat