Prostreno.cz

Nápoj snižující únavu při roztroušené skleróze

Únava u pacientů s roztroušenou sklerózou? Dá se dost dobře zmírnit s pomocí jednoho báječného a sladkého nápoje! Tipnete si, který to je?

Roztroušená skleróza je závažné neurologické onemocnění, které bez léčby vede k významné invaliditě u podstatné části pacientů. V České republice tímto onemocněním trpí odhadem asi 20 tisíc pacientů, přičemž nemoc je to nevyléčitelná. Projevuje se problémy s koncentrací, krátkodobou pamětí, špatnou pohyblivostí nebo brněním končetin. Mnoho pacientů si stěžuje i na chronickou únavu. A právě na to teď vědci „našli“ lék. Každodenní popíjení šálku horkého kakaa únavu u pacientů s roztroušenou sklerózou (dále jen RS) může výrazně snížit! Jak se na to přišlo?

Něco jako povzbuzující rituál

Je známo, že kakao nebo tmavá čokoláda mají řadu zdravotních pozitiv, včetně zlepšení nálady a zvýšení energie. Nová studie, která byla publikována v časopise Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, nyní ukázala, že konzumace kakaa může také pomoci omezit únavu u výše uvedených pacientů.

Kakao je totiž bohaté na flavonoidy, což jsou přírodní sloučeniny, které se nacházejí také v řadě druhů ovoce a zeleniny. Flavonoidy nabízejí celou řadu výhod, včetně protizánětlivých vlastností. Sluší se uvést, že únava je symptomem, který je patrný u většiny lidí, kteří trpí degenerativním stavem. Vědci ale doufají, že právě kakao život lidem usnadní.

Vhodný podíl kakaa

Příčiny únavy u pacientů s RS se mohou pohybovat od neurálních, zánětlivých až po metabolické a dokonce psychologické faktory. Žádný ze současných přístupů neposkytuje dlouhodobou úlevu, ovšem vědci si stojí za tím, že tmavá čokoláda s podílem kakaa 70 až 85 % má na únavu velmi dobrý vliv, což se zjistilo pozorováním 40 dobrovolníků, kteří po dobu šesti týdnů každý den tento horký nápoj popíjeli.

Kromě důslednosti v dodržování „pitného režimu“ byli pacienti s RS požádáni, aby po konzumaci kakaa počkali 30 minut a teprve poté se napili vody či čehokoli jiného, nebo užili léky. Zlepšení únavy přitom pozorovala velká část z nich, a to hned v prvních dnech experimentu.

„Naše studie dokazuje, že využití dietních intervencí je proveditelné a může nabídnout možné dlouhodobé přínosy pro podporu zvládání únavy a vytrvalosti. A přitom stačí jeden šálek kakaa denně,“ uvedli vědci.

Zdroj: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30833449/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat