Prostreno.cz

Rozporuplný koriandr můžete přidat i do vína

Koriandr, chuťově rozporuplná rostlina se nejčastěji používá jako koření i léčivka. Dokáže také překvapivě zaúčinkovat jako afrodiziakum, zvlášť pokud se přidá do kořeněných vín nebo nápojů lásky! Pojistíte si tu svoji?

Koriandr (lat. Coriandrum sativum) je v našich končinách méně známý, ale pro své užitečné vlastnosti a jednoduché pěstování nebude na škodu se s ním seznámit.mJedná se o jedno z nejstarších koření, planě rostoucí ve Středomoří a pěstované odedávna v Egyptě a Indii.

Tato jednoletá, mrkvovitá rostlina dosahuje výšky až jednoho metru a je příbuznou kmínu, anýzu a kopru. Kvete obvykle v červnu a červenci bílými nebo růžovými květy. Plod je kulatý a hnědožlutý. Používají se listy, květy, plody i kořen. Listy jsou bohaté na vitaminy skupiny B, vitaminy A a C, silice a třísloviny. K čemu je koriandr dobrý?

Léčivé účinky

Koriandr podporuje tvorbu žaludečních šťáv a tím příznivě ovlivňuje trávení obzvláště těžkých jídel. Při nevolnosti dobře funguje jako čaj v kombinaci s fenyklem a kmínem. Ničí ve střevech škodlivé bakterie a parazity, lze ho tedy s úspěchem použít při detoxikační jarní kúře. Dále povzbuzuje nervovou činnost a příznivě ovlivňuje funkci slinivky břišní. Svařený s mlékem pomáhá namoženým svalům v jejich regeneraci. Obklady z koriandru se doporučují při revmatismu kloubů. Je však třeba opatrnosti u lidí, kteří trpí poruchami srážlivosti krve, neboť obsahuje kumarin, toxin působící proti srážení krve.

Způsob použití

Semena se používají drcená. Na odvar potřebujeme 1 polévkovou lžíci koriandru, vaříme ve ¼ l vody několik minut. Můžeme si vyrobit i koriandrové léčivé víno, a to tak, že do 1 litru červeného vína vsypeme 3 - 4 lžíce koriandru a necháme vyluhovat asi 10 dní. Užíváme jako lék, 1–4 lžíce denně. O tomto nápoji se přitom říká, že má afrodiziakální účinky! Lze také rozdrcená pražená semena zalít horkým vínem a přidáním skořice a zázvoru si vyrobit zahřívací nápoj na rozproudění krve.

Použití v kuchyni

Koriandr tvoří jednu ze základních součástí oblíbeného koření kari, používaného v asijské a mexické kuchyni. Semena mají nasládlou chuť, jejich použití je běžné při nakládání okurek, červené řepy a hub. Přidává se do různých omáček, polévek, při přípravě jehněčího, hovězího a vepřového masa nebo ryb. Je klasickou přísadou do perníků, moučníků nebo marmelád. Čerstvé listy se hodí do zeleninových salátů nebo na jednohubky. Kořen je možné využívat podobně jako zázvor. Při vaření je lépe přidat koriandr až na konci tepelné úpravy, aby se neznehodnotily jeho důležité látky.

Pěstování

Koriandr nikdy nesbíráme ve volné přírodě, aby nedošlo k záměně s jinou jedovatou rostlinou. Pěstování je jednoduché, zvládne to i začátečník. Semena se dají koupit téměř všude. Můžeme ho mít v truhlíku, v květináči na okně nebo na záhoně. Má rád vápenitou půdu a slunné stanoviště chráněné před větrem. Ze začátku pravidelně zaléváme dostatečným množstvím vody, v letních měsících má raději sucho.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat