Prostreno.cz

Česnekový odér bude ten tam

Kdo nemá rád cibuli a česnek, ten se připravuje o notnou dávku zdraví. Někomu ale prostě vadí ten nekonečný odér linoucí se po konzumaci těchto silně aromatických potravin z pusy. Jak zrovna s ním zatočit?

Čeká vás romantická schůzka či důležité obchodní jednání? Pak si asi jídlo s obsahem česneku nebo cibule odpustíte. Jedno i druhé sice poskytuje širokou škálu zdravotních a léčebných výhod, nicméně špatný dech po jejich konzumaci může přetrvávat celé hodiny, nebo dokonce přes noc. Pokud něco takového nechcete dopustit, spolehněte se na účinné domácí rady!

Zubní kartáček a nit

Máte-li tu možnost, prvotně se věnujte orální péči. Vyčištění chrupu zubním kartáčkem a zubní nití pomáhá při odstraňování zbytků jídla v ústech. Téměř okamžitě tak zaznamenáte eliminaci zápachu.

Škrabka na jazyk

Čištění jazyka pomáhá při snižování obsahu těkavých sloučenin síry v ústech, čímž se snižuje halitóza (zápach z úst). Tak na svůj jazyk rozhodně nezapomínejte!

Opláchnutí ústní vodou

Po rutinním vyčištění zubů a jazyka je vyplachování úst ústní vodou dalším krokem. Ústní „vodičky“ totiž obsahují oxid chloričitý, takže jsou jednou z nejlepších možností, jak se zbavit špatného dechu.

Soda na pečení

K ústní „sprše“ lze také použít 1 až 2 lžičky jedlé sody a 1 šálek teplé vody. Sodu ve vodě důkladně rozmíchejte a roztok použijte k vypláchnutí svých úst. (Lze aplikovat několikrát denně, nejlépe po každém jídle.) Proč to funguje? Antibakteriální účinek jedlé sody může pomoci snížit špatný dech tím, že tato mocná zbraň bojuje s ústními bakteriemi zodpovědnými za jeho vznik. Ostatně, podobné je to i s citronovou šťávou. Ta má nízké pH. Deaktivuje enzym, jenž je zodpovědný za rozpad sloučenin síry v ústech.

Mléko

Překvapující je, že i konzumace mléka může skutečně eliminovat cibulový a česnekový dech. Za tím stojí vysoký obsah vody a tuku. A jaká další běžná „výbava“ domácnosti vás zbaví nevábného odéru?

Zelený čaj

Zelený čaj vykazuje dezinfekční a deodorantní vlastnosti, které mohou zapůsobit proti česnekovému nebo cibulovému dechu. Nemáte-li ho po ruce, zakousněte se aspoň do několika plátků jablka! Jablíčka taktéž neutralizují sloučeniny obsahující síru v česneku a cibuli, takže i ona vás od tohoto problému oprostí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat