Prostreno.cz

K urychlení hojení ran pomáhá obyčejný bobkový list

Bobkový list se používá především pro kulinářské účely, ale před jídlem se z vařeného pokrmu odstraňuje a součástí jídla tak není. Na blízku by vám však měl být, pokud trpíte bolestmi, nebo se vám stala nějaká nehoda, která si žádá rychlou léčbu!

Sušený list vavřínu ušlechtilého pravděpodobně pochází z Malé Asie. Má dlouhou minulost plnou legend. Například Řekové věřili, že to je posvátná rostlina. Není důvod nějak to vyvracet. Ostatně, o své síle bobkový list přesvědčuje své příznivce každý den! Jakým způsobem?

Pomáhá při léčbě cukrovky

Studie poukazují na to, že bobkové listy mohou pomoci lidem s diabetem 2. typu. Podle všeho snižují hladiny špatného cholesterolu. Užívání 1 až 2 gramů bobkových lístků denně po dobu alespoň jednoho měsíce vede ke snížení hladiny glukózy v krvi o 21–26 %.

Působí proti zánětu

Jistá australská studie potvrdila, že bobkový list inhibuje aktivitu enzymu COX-21, o němž je známo, že spouští zánět. Výzkumníci jsou dokonce tak optimističtí, že doufají v léčbu rakoviny. Extrakt z bobkového listu podle nich působí jako protinádorové činidlo. Bylo zjištěno, že kineol, hlavní sloučenina v bobkových listech, potlačuje růst buněčných linií rakoviny leukémie. Bobkový list je prý také užitečný při léčbě rakoviny prsu.

Bojuje proti plísňovým infekcím

Laboratorní studie dále ukazují na antifungální vlastnosti bobkového listu a nemohou si vynachválit zejména působení proti infekci Candida.

Urychluje hojení ran

Ve studiích na potkanech bylo zjištěno, že bobkový list přispívá k lepšímu hojení ran. Vědci to přičítají pestrému nutričnímu profilu. Ulevit však toto koření dokáže i při bolesti způsobené revmatem. Rozdrťte pár lístků bobkového listu a smíchejte je s olivovým olejem. Naneste na čistý kus látky a přikládejte vícekrát za den na postižená místa. Ale pozor, bobkový list může zpomalit centrální nervový systém, což způsobuje problémy během operace (kvůli anestezii). Proto jej přestaňte používat nejméně dva týdny před plánovaným zákrokem.

Má psychoaktivní účinky

Ač je to možná k nevíře, bobkový list má pozitivní vliv na náladu. Jediné, co je třeba udělat, je zapálit jeden list v popelníku, odejít z místnosti a vrátit se za 10 minut. Místnost bude plná vůně, která odplaví stres a dokonale vás uvolní.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152419/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat