Prostreno.cz

Kosmetická využití bazalky

Bazalka je spojována pouze s pestem nebo legendárním italským salátem Caprese. Málokdo však ví, že tahle kulinářská bylinka působí proti mastné pleti, kterou dokonale očišťuje. Zkusíte tonikum či masku?

Bazalka je oblíbená v italské a asijské kuchyni a vyniká sladkou a štiplavou chutí. Čerstvá je pochopitelně nejlepší, neboť v sušeném stavu je její aroma dost ztlumené. Co se týče její historie, tak ta je poměrně bohatá. Již starověké kultury bazalku používaly pro léčbu žaludeční nevolnosti, dýchacích problémů, bolestí hlavy, horečky a hypertenze.

Mocná v kuchyni i mimo ni

Nedávný výzkum odhalil, že bazalka je slušným zdrojem vitaminu K, který je nezbytný pro normální srážení krve, mineralizaci kostí a růst buněk. Pouze dvě polévkové lžíce nakrájené čerstvé bazalky poskytují téměř třetinu denního požadavku na tento vitamin, stejně jako na „áčko“, mangan a hořčík.

Laboratorní studie dále potvrdily, že bazalka je účinná proti mnoha bakteriím, včetně Staphylococcus aureus a dalším nezvaným návštěvníkům, kteří se stali rezistentními vůči běžným antibiotikům. Vědci dokonce tvrdí, že omývání potravin v roztoku s obsahem bazalkového esenciálního oleje ničí všechny známé bakterie. Ať už je to pravda či nikoli, bazalka rozhodně zmírňuje bolest a napomáhá zklidnit vnitřní zánět, což je dobré při diskomfortu svalů, artritidě a zánětlivých stavech střev. A jak to má bazalka s pletí?

Výhody pro pokožku

Nejčastěji se tato mocná bylinky používá jako čisticí prostředek, na který nedají dopustit ti, kdo válčí s mastnou pletí nebo ucpanými póry. Bazalka totiž pomáhá odstraňovat nečistoty, takže by v domácí kosmetické výbavě rozhodně neměla chybět. I vy můžete zkusit vychlazený bazalkový čaj coby tonikum. Máte radši masku? Pak smíchejte čerstvé bazalkové listy s mořskou solí a vaječnými bílky. Naneste na očištěný obličej, nechte 15 až 20 minut působit a poté smyjte. Pleť bude jako znovuzrozená. Těšit se však můžete i z dalších výhod.

Bazalka snižuje otoky očí. Stačí přiložit mokré bazalkové listy pod kukadla. Tmavé kruhy se rozhodně dají na ústup. A věděli jste, že stejně jako většina bylin, i bazalka má antioxidanty, které pomáhají chránit pokožku před environmentálními stresory? V překladu to znamená menší výskyt vrásek a jemných linek a v neposlední řadě i svědění při podráždění.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat