Prostreno.cz

Méně známé výhody hořkých čokolád

Že je čokoláda nezdravá? Kdepak! Tento podceňovaný produkt je prevencí před rakovinou, reguluje cholesterol či zlepší kognitivní funkce. Máte pro ni slabost? To je ve světle těchto poznatků vlastně jenom dobře!

Že čokoláda je zlo, kterému je lepší se obloukem vyhnout? Ne tak rychle. Nelze totiž házet všechny druhy do stejného pytle. I když to asi zní všelijak, hořký a tmavý mls s vysokým podílem kakaa je zdravější, než si vůbec myslíte. Zde jsou famózní benefity, které vás při jeho konzumaci zkrátka nemohou minout!

Regulace cholesterolu, co skutečně funguje

To, že z nadměrné hladiny cholesterolu nic dobrého nekouká, ví asi každý. Tato tuková látka, jež se řadí do kategorie steroidů, se usazuje v tepnách, ucpává je a tím zvyšuje pravděpodobnost vývoje kardiovaskulárních chorob i trombózy. Chcete se tohoto děsivého scénáře vyvarovat? Pak jezte výše zmíněnou dobrotu pravidelně. Kyselina olejová, která je v ní přítomná, zvyšuje hladinu HDL neboli „hodného“ cholesterolu, čímž se pomáhá zbavit toho špatného. Tedy alespoň takové příznivé závěry přináší americká studie uskutečněná akademickým lékařským centrem s názvem Cleveland Clinic.

Ochrana před rakovinou střev

Ze statistik vyplývá, že ročně je v České republice diagnostikováno více než osm tisíc nových případů rakoviny tlustého střeva. Naštěstí existuje možnost, jak zvýšit svou ochranu! Španělští odborníci z tamního Vědeckého a technologického institutu potravin a výživy na základě svého rozsáhlého výzkumu naznačují, že účinnou prevencí je právě tmavá čokoláda. Je to prý proto, že její vysoký obsah antioxidačních polyfenolů snižuje riziko několika druhů rakovin, včetně té tlustého střeva a konečníku.

Lepší paměť? I tu můžete mít

Stres, nedostatek spánku nebo chronická únava. Dále nevhodný jídelníček způsobující výkyvy hladiny cukru v krvi či zhoršená funkce štítné žlázy. Ano, všechny tyto faktory nahrávají takzvané mozkové mlze. To je stav, při němž dochází ke zhoršení paměti, zpomalení mentálních procesů a narušení koncentrace. Ačkoli je tato porucha odborníky vnímána jako dočasná, rozhodně ji nelze podceňovat. Jak se bránit? Spolehlivým prostředkem je kupodivu jmenovaná sladkost. Ta totiž platí za zprostředkovatele sloučeniny zvané epikatechin, která zabraňuje poškození mozku, ovšem zásadní roli hraje také v ukládání vzpomínek. Takže ani čtvereček nazmar, ano?

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9589144/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat