Prostreno.cz

Nepopulární zelenina je pro játra tou absolutní vzpruhou

Dbáte při skladbě svého jídelníčku i na svá játra? Jestli ano, tak váš talíř jistě obsahuje takovou brokolici nebo červenou řepu. A které další potraviny játra čistí a hojí? Z těchto si určitě vyberete!

Játra jsou druhým největším orgánem v těle. Fungují 24 hodin denně, pomáhají při detoxikaci, metabolismu sacharidů, syntéze proteinů, produkci biochemických látek potřebných pro trávení, skladování glykogenu, produkci žluči, sekreci hormonů a rozkladu červených krvinek. Vzhledem k možnostem životního stylu, jako je například konzumace příliš velkého množství alkoholu, jsou játra přepracovaná, což může vést k mnoha komplikacím.

V této souvislosti je pak důsledkem cirhóza, hepatitida či selhání jater. Fungují ta vaše správně? Pakliže nemůžete zhubnout, nadýmáte se, máte tmavou moč, trpíte nechutenstvím, zácpou, častými bolestmi hlavy, pálením žáhy, depresí, úzkostí, chronickou únavou, nadměrným pocením či hypertenzí, pak máte probém. Naštěstí existují potraviny, které játra čistí a hojí. Které to jsou?

Česnek

Detoxikace je důležitá pro udržení zdraví jater. A nejlepší jídlo, které vám může pomoci, je česnek. Ten je bohatý na alicin, tedy antioxidant, jež chrání tělo před oxidačním poškozením. Ostatně, alicin je hlavní bioaktivní sloučenina stimulující játra k aktivaci enzymů, které mohou vyplavovat škodlivé látky. Z těchto důvodů konzumujte jeden stroužek syrového česneku každé ráno. A přidávejte ho i do jídel v průběhu dne.

Brokolice

Brokolice je vynikajícím zdrojem isothiokyanátů, sloučenin obsahujících síru, z nichž nejvýznamnější je sulforafan. Tyto sloučeniny regulují expresi genů, které se účastní proplachování karcinogenů a zlepšují metabolismus. Mají také protizánětlivé vlastnosti, což potvrdily výsledky vědecké studie provedené odborníky z americké Illinoiské univerzity. Ti doporučují jeden šálek brokolice dva až třikrát týdně.

Ženšen

Ženšen je léčivá bylina nalezená v kořenech rostliny Panax ginseng (nesmí být zaměňována s americkým nebo sibiřským ženšenem). Obsahuje sloučeniny známé jako ginsenosidy, které jsou zodpovědné za její léčivé vlastnosti. V ženšenu je asi 40 ginsenosidů, a bylo zjištěno, že tyhle zázraky chrání před poškozením jater, jaterní toxicitou i cirhózou. A jaké množství je optimální? Prý denně stačí vypít dva šálky ženšenového čaje.

Červená řepa

Červená řepa obsahuje antioxidanty známé jako betalainy. Výzkumníci z oddělení farmaceutické biochemie na polské Poznaňské univerzitě jsou si jistí, že dlouhodobá konzumace šťávy z červené řepy může pomoci snížit poškození jater vyvolané karcinogeny. Podle nich je vhodné každý den přijímat jednu sklenici šťávy z červené řepy, a to ideálně třikrát týdně.

Mrkev

Mrkev je bohatá na antioxidanty, vitaminy, minerály a vlákninu. Vědci z indického Národního institutu výživy provedli studii na potkanech, které sledovali osm týdnů. Zjistili, že mrkvová šťáva významně snižuje hladiny DHA, triglyceridů a mono nenasycených mastných kyselin v játrech. Proto mrkev může chránit před játrovou toxicitou. Vsadíte na ni? Pak si dopřejte sklenici mrkvové šťávy každý druhý den. A taky jeden šálek vařené mrkve každé 2–3 dny. Stále jste si nevybrali? Tak třeba vám padne do oka spíš listová zelenina, zelený čaj, kurkuma, avokádo nebo citron. I ty patří na seznam potravin pro zdravá játra.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499388/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat