Prostreno.cz

Činnosti, které bez dopingu posilují paměť

O něco delší spánek, vaření neobvyklých gastronomických variací či psaní deníku. Ano, i takhle lze upevnit schopnost zachovávání informací a podpořit učení. Budete tedy kouzlit v kuchyni, nebo se pokusíte o nějaké literární dílo?

Máte psychicky náročné povolání a vaše stravování se ani při nejlepší vůli nedá považovat za zdravé? Pokud navíc často ponocujete a jste unavení, vaše paměť může začít brzy stávkovat. A vlastně, nejen ona! Odborníci totiž varují, že jmenované faktory zvyšují riziko takzvané mozkové mlhy, což je stav, který se projevuje zapomnětlivostí, nesoustředností i neschopností jasného myšlení. Existuje tu nějaká prevence? No samozřejmě, zkuste zábavný „mozkový trénink“! Ten vaše vzpomínky udrží v bezpečí, zatímco posílí kognitivní funkce. Která z těchto činností na vás působí nejsympatičtěji?

Spěte o něco déle

Ne, teď si vážně neděláme legraci, jen ve zkratce citujeme závěry studie amerických vědců, jejichž působištěm je Notredamská univerzita se sídlem v Indianě. Ti na základě svého „ospalého výzkumu“ tvrdí, že jedinci, kteří tráví v peřinách osm až devět hodin denně, zpravidla bývají kreativnější. To ale pořád není všechno, neboť v souvislosti s uvedenou délkou nočního odpočinku vědci hovoří i o lepší koncentraci, stejně jako o produktivitě a dobré náladě.

Pište si. Cokoli vás napadne

V době počítačů, chytrých telefonů, tabletů a dalších vymožeností je rukopis už trochu „retro“. A to je škoda pro nás všechny! Podle uznávané americké psycholožky i vědkyně Karin James se psaním rukou nejenže zvětšuje slovní zásoba, tato činnost také prospívá myšlení, učení i celkovému chápání informací. Je úplně jedno, zda papír zaplníte denními zážitky, básničkami či povídkami, tak či tak pořádně podpoříte kognitivní funkce.

Nebojte se změn

Chodíte nakupovat do jednoho obchodu a v televizi sledujete podobné pořady? Při vaření se držíte svých osvědčených receptů a na procházky vyrážíte po stále stejné trase? Všechno nasvědčuje tomu, že jste obětí stereotypu a vlastních zvyků, čímž bráníte výstavbě nových mozkových spojů vedoucích k silnější paměti. Tedy alespoň podle expertů, kteří radí zkoušet nové věci jakožto báječný mozkový workout. Uvařte exotické jídlo, navštivte nějakou výstavu, nebo se vrhněte na studium cizích jazyků. Zkrátka a dobře, udělejte něco pro vás neobvyklého, vaše hlava to jenom ocení!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat