Prostreno.cz

Pasivní kouření nevědomě zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku

Účastníte se kuřáckých pauziček v práci s kolegy? Hazardujete se svým zdraví. Pasivní kouření totiž negativně ovlivňuje váš krevní tlak! Kam tohle může vést?

S příchodem protikuřáckého zákona se toho dost změnilo. Závislí na cigaretách se své kratochvíli oddávají mimo restaurace a další veřejná místa. Leckomu se ulevilo, ovšem to, že se v blízkosti kuřáků sem tam pohybujete, dobré není. Je čas, abyste s tím přestali. Pasivní kouření v práci nebo doma totiž může zvýšit riziko hypertenze, před čímž varuje nejnovější studie, která byla předvedena na vědeckém kongresu Evropské kardiologické společnosti v Miláně.

Zlato, už to típni!

Skutečnost je taková, že podle všeho život s kuřákem, se kterým sdílíte společnou domácnost deset a více let, je spojen s 17 % navýšením rizika rozvoje vysokého krevního tlaku. Bylo také zjištěno, že lidé, kteří jsou pasivnímu kouři vystavováni například před kanceláří, dosahují 13 % zvýšeného rizika hypertenze, přičemž se nerozlišuje, zda je jedná o ženu nebo muže.

„Je to jednoduché a jasné. Vyvarujte se pasivnímu kouření za každé situace,“ nechal se slyšet autor studie a zároveň profesor Byung Jin Kim ze Sungkyunkwanské univerzity v korejském Soulu. „Naše studie u nekuřáků ukazuje, že riziko vysokého krevního tlaku neboli hypertenze v souvislosti s pasivním kouřením skutečně existuje, přičemž není známá žádná bezpečná míra pasivního kouření,“ dodal uvedený profesor s tím, že vychází z analýzy zdravotního stavu 131 739 nekuřáků s průměrným věkem 35 let.

Je třeba poznamenat, že se jedná o první rozsáhlou studii, která se zabývala vztahem mezi sekundárním kouřem a hypertenzí u nekuřáků. Výsledky přitom byly ověřeny hladinami kotininu, hlavního metabolitu nikotinu v moči. A co dělat, pokud už vám lékař vysoký krevní tlak diagnostikoval? Je třeba upravit jídelníček!

Potraviny proti hypertenzi

Hypertenze je stav, kdy síla krve proti tepnám je příliš vysoká. Pokud se tento problém neléčí, může dokonce vést k mrtvici. Pacienti s hypertenzí proto musejí být velmi opatrní. Je nutné vyhýbat se nadměrně slaným a smaženým jídlům, která mohou vyvíjet tlak na krevní cévy a omezit průtok krve. V podstatě platí, že vhodné jsou naopak potraviny, které jsou obohaceny o draslík a vlákninu. (Draslík napomáhá eliminovat nepříznivé účinky sodíku.) Výborný je banán nebo jogurt, báječná jsou i lněná semínka, oves, okurka či červená řepa.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat