Prostreno.cz

Zatracovaný cukr urychlí hojení ran

Když jde o cukr, nešetří výživoví poradci i lékaři děsivými scénáři. Přesto se ale vyplatí mít ho po ruce! V případě poranění totiž inkriminované místo vydezinfikuje a podpoří růst nových tkání. Také vás ochrání před útokem bakterií.

Ačkoli se názory odborníků v mnohém naprosto rozcházejí, existují i témata, při nichž experti táhnou takříkajíc za jeden provaz. Jedním z nich je nadměrná konzumace cukru, o níž se ve vědeckých kruzích mluví jako o příčině rychlejšího stárnutí, diabetu, obezity i neurologických poruch. Znamená to tedy, že byste se měli zbavit veškerých zásob sladidla s nálepkou „bílého zla“? Ne tak rychle, přece jen jsou situace, kdy se vám tohle ochucovadlo může zatraceně hodit…

Světlá stránka zatracované ingredience

Zahradničení, běžné opravy v domácnosti, sportovní karamboly nebo nepozornost při manipulaci s horkým nádobím. Ano, při tom všem si člověk může snadno přivodit nějaké to poranění, a to od povrchových škrábanců až po lehké popáleniny. Jenže co následné hojení, které mnohdy trvá i celé týdny? Představte si, že s kompletním uzdravením dané bolístky pomůže cukr. Proč je právě on v nezvyklé roli léčitele?

Sladká dezinfekce i nepřítel bakterií

O tom, že zmíněná přísada se jako urychlovač hojení používala ve starověkém Egyptě už před čtyřmi tisíci lety, informuje nejeden historický pramen. A světe, div se, funkčnost této metody nepopírá ani moderní věda, která poukazuje na to, že sypká potravina má schopnost „odčerpat“ z rány přebytečnou vodu. To úplně zlikviduje přítomné bakterie, neboť se vlivem dehydratace nemohou rozmnožovat, což vede k jejich zániku. Cukr ovšem pomáhá i jinak, jelikož svými vlastnostmi i složením významně podporuje růst nových tkání, zatímco postiženou oblast vydezinfikuje. Jak ho využít v bolavé praxi?

Manuál, jenž se v krizi bude hodit

Rozhodnete-li se, že tento způsob ošetření vyzkoušíte, nejprve vyčkejte, až rána přestane krvácet. Následně zasažené místo omyjte vodou a posypejte menším množstvím sladidla. Nutno dodat, že pro maximální efekt ho lze smíchat i s medem. Ten vykazuje silné regenerační schopnosti, tudíž může rekonvalescenci ještě o něco „popohnat“. Jakmile „medikament“ na bolístku nanesete, nechte ho působit – čím déle, tím samozřejmě lépe. Obecně platí, že celý proces byste měli opakovat čtyřikrát denně.

Zdroj. healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat