Prostreno.cz

Zdravější varianty kávy rozhodně stojí za to vyzkoušet

Káva - pro někoho denní záležitost, pro někoho odpor. Mnoho studií dokázalo, že v přiměřeném množství káva neškodí. Pět a více šálků denně může ale vaše tělo značně ohrozit. Zkuste proto zapřemýšlet nad změnou a vyzkoušejte zdravější alternativy! Co říkáte třeba na takové zlaté mléko?

Většina lidí pije kávu pro její povzbuzující účinky, které má díky kofeinu. Energii však mohou dodat i jiné, zdravější nápoje! Jaké to jsou?

Café de maca

Alternativa, která kávu připomíná jak chutí, tak i klasickou tmavou barvou? To je „Café de maca“ neboli nápoj z rostliny maca pocházející z vysokohorských oblastí Jižní Ameriky. Už staří Inkové ji užívali pro její povzbuzující účinky a schopnost navracet fyzickou sílu. Dodává tělu potřebnou energii a pomáhá s koncentrací. U nás ji přitom seženete jako prášek. Ten stačí zalít horkou vodou a dochutit (1). 

Zlaté mléko

Kurkuma, špetka pepře, špetka skořice a kokosové mléko. Co z toho může být? Smícháním těchto ingrediencí získáte jedinečný nápoj, který se jmenuje „golden milk“ neboli „zlaté mléko“. Pokud dáváte přednost kávě s hustou mléčnou pěnou navrch, je tato alternativa přesně pro vás. V malé sklence rozmíchejte kurkumu se skořicí a trochou kokosového mléka, dokud se nevytvoří pasta. Tu pak přidejte ke zbytku horkého mléka a promíchejte (2).

Čekanka

Pražený sušený kořen čekanky jako alternativa kávových zrn? Proč ne! Čekanka se místo kávy pila například během války, kdy byl kromě jiného nedostatek kávových zrn. Kofein v čekance nenajdete, ale obsahuje inulin, který je plný vlákniny, jež umí rozpohybovat střeva a celkově pomoci s trávením. Cukry nacházející se v čekance po tepelné úpravě zkaramelizují a tím vznikne typická tmavá barva podobná kávě (3).

Citroónová voda

Pokud ráno nelpíte na horkém nápoji, nastartujte se s pomocí prima osvěžení! Obyčejná voda s plátkem citróou vás po ránu příjemně „nakopne“, navíc vám pomůže s trávením a dodá trochu vitaminu C (4).

Kokosová voda

U nás ne příliš známá, ale přesto dostupná kokosová voda na svoji slávu teprve čeká. Čirá tekutina, která se získává z mladých zelených kokosů, dokáže přirozeně hydratovat tělo – a navíc je úplně bez tuku! Má také příjemnou sladkou chuť, proto pokud preferujete sladkou kávu, je pro vás to pravé ořechové (5)!

Zdroj: (1) www.pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2020/FO/C9FO02732G, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8871262/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8912540/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7110305/





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat