Prostreno.cz

Rady babiček na otravnou sennou rýmu

Plný a červený nos, zanícené oči, neustále kýchání nebo bolesti hlavy. Řeč je o senné rýmě, která se totiž může projevit v kterémkoli věku! Lze jí zabránit častým mytím vlasů?

Senná rýma dokáže člověku výrazně znepříjemnit život, ale zejména spánek. Vzhledem k tomu, že právě teď začíná její sezona, měli byste vědět, jak se projevuje a proč ji rozhodně nelze podceňovat! Jde o nejčastější formu alergie a objevit se může kdykoli, i ve vyšším věku. Nejčastěji to však bývá do 25. roku života.

Předejděte rozvoji astmatu

Senná rýma jako pylová alergie je poměrně snadno rozpoznatelná. Doprovází ji kýchání, ucpaný nos, vodnatý sekret z nosu, svědění, pálení a slzení očí, vyrážky na obličeji, celkový neklid a únava. V krajních případech až ztráta čichu. Příznaky může také představovat pálení v hrdle nebo zánět nosních dutin. Problémem jsou stále více i takzvané zkřížené alergie. Především s potravinami.

Mnozí pacienti se sennou rýmou mohou často zažít neočekávanou alergickou reakci na některý z druhů potravin, nejčastěji na zeleninu, ovoce či ořechy. Smutné je, že neléčená senná rýma většinou přeroste do astmatu, často i do zánětu očních spojivek, ekzému či kopřivky.

Pomoci mohou sluneční brýle a časté mytí vlasů

V aktuálním ročním období dominují pyly dřevin a stromů, hlavně břízy, jalovce, vrby, habru a lísky. Některé druhy pylů bývají dokonce roznášeny i hmyzem. Alergická reakce tak na sebe nenechá dlouho čekat! První pomocí při senné rýmě jsou antihistaminika, která vám předepíše lékař poté, co potvrdí, že jde skutečně o pylovou alergii. Ovšem pozor, pokud je na ně váš organismus už zvyklý, zabrat vůbec nemusí! Jak tedy zmírnit projevy senné rýmy a vyhnout se jejich užití? Tyhle rady našich babiček si jistě zamilujete!

Na procházku se vydejte vždy jen po dešti, kdy je koncentrace pylů nižší. Myjte si častěji vlasy – usazuje se v nich pyl, což zhoršuje dýchání. Také se napařujte nad vodou s mořskou solí a dělejte si výplachy nosu.

Jak je to s matracemi a větráním?

Během nejsilnějšího pylového období se osprchujte pokaždé, když přijdete zvenku, aby došlo k umytí všech alergenů. Pokud máte takovou možnost, vyhněte se lokalitám, kde právě rostou nebo kvetou problematické rostliny. (Naplánujte si dovolenou, nebo odjeďte na chatu.) I doma však podnikněte jistá opatření.

Neotevírejte okna, pokud to není nutné. Větrejte raději po dešti nebo v podvečer. Nainstalujte na okno hustou pylovou síťku. Venku noste sluneční brýle, aby se pyl nedostal přímo k očím. (Podrážděné oči pravidelně a jemně otírejte vlhkým kapesníkem.) V případě, že vás senná rýma trápí celoročně, omezte doma předměty, na které by mohl sedat prach. Osvědčuje se také časté převlékání ložního prádla a pravidelné čištění matrací.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat