Prostreno.cz

Balkonové pěstování pro začátečníky

Nemáte zahrádku a toužíte po přísunu vitaminů ze zeleniny, kterou si vypěstujete úplně sami? Pokud disponujete alespoň středně velkým balkonem, není to žádný problém. Ochutnejte i vlastní bylinky a jahody!

Chybí ve vaší stravě dostatek syrové zeleniny a mrzí vás, že nemáte vlastní zahradu? Možná znáte lidi, kteří na svých balkonech v panelácích vypěstovali rajčata, fazole, lilek, papriky, jahody či fíkovník. Není tedy pochyb o tom, že sklizeň vlastní úrody není pouze výsadou zahrádkářů. Stačí ctít základní pravidla.

Přebytečná voda, světlo i substrát. Na tomhle záleží!

Rostliny je třeba pěstovat ve větších a dostatečně hlubokých nádobách a přizpůsobit je konkrétnímu druhu zeleniny. Je důležité, aby květináče měly odvodňovací otvory a byly položeny na miskách, které zachytí odtékající vodu. Misky kontrolujte, vylévejte přebytečnou vodu, a to zejména po dešti.

Nezbytné je také nádoby na pěstování dobře upevnit a zajistit proti uvolnění. Myslete na to, že počasí nebude vždy ideální a vítr dokáže nadělat hodně škody. Z bezpečnostního hlediska je podstatné vědět, jaké zatížení váš balkon zvládne.

Květináče vysypejte vhodným a kvalitním substrátem, nezapomeňte ani na drenáž. Rostlinky pravidelně zalévejte, aby substrát nepřeschl. Dbejte na dostatečnou zálivku, a to ráno a večer. Také zohledněte nároky jednotlivých druhů zeleniny na světlo a prostor, vytvořte vhodné podmínky. Jako ideální se na balkon jeví především zakrslé odrůdy.

Není tajemstvím, že rostlinky si můžete vypěstovat od semínka. Větší pravděpodobnost úspěchu však budete mít, pokud vsadíte na předpěstované sazenice. A jak je to se správným výběrem zeleniny?

Rajčata a papriky

Je váš balkon slunečný téměř po celý den? Pak můžete zkusit pěstovat rajčata. Dopřejte jim dostatek místa a vybírejte z odrůd, které jsou vzrůstem kompaktnější a menší. Pravidelně přihnojujte, protože jde o rostlinky náročnější na dostatek živin. Zůstalo-li vám v nádobě místo, můžete rajčata „podsadit“ i jinou zeleninou, ba dokonce i květinami. Ideální je kombinace s česnekem, ředkví, salátem, špenátem, bazalkou či měsíčkem.

Stejně teplomilnými rostlinkami jsou i papriky. V zásadě při jejich pěstování platí totéž jako u rajčat. Malé sazeničky paprik je nutné chránit před silným větrem, který může vaši úrodu dost zredukovat. Jestliže se bojíte mohutnosti rostliny papriky, můžete si vybrat na pěstování i chilli papriku, která zkrášlí balkón svými výrazně zbarvenými plody.

Něco pro pěstitele začátečníka

Máte-li strach z náročnosti rostlin a s pěstováním zeleniny teprve začínáte, vsaďte na ředkvičky. Jsou nenáročné, rychle rostou a úrodu můžete sklízet již několik týdnů po vysazení. Základem úspěchu je dostatečně hluboká nádoba, aby kořeny měly potřebné místo.

I přes nenáročnost ředkviček jim pochopitelně dopřávejte adekvátní závlahu. Začátečník však zvládne i jahody.

Odrůdy jahod určené na kontejnerové zahradnictví nebo na balkon jsou speciálně vypěstované, aby rodily co nejvíce v těchto podmínkách. Přinášejí úrodu od konce jara do začátku podzimu. Obvykle jde o jahody s drobnějšími plody, ale jsou i jiné druhy.

Petržel a mrkev

V kuchyni jistě oceníte i čerstvou petrželku. Růst petržele a mrkve bude sice pomalejší a možná ne tak bezproblémový, ale určitě to stojí za to. Vybírat byste si měli odrůdy s kratším kořenem a místo klasické mrkve zvážit pěstování baby karotky. A jak to s čerstvým „kořením“?

Bylinková zahrádka

Čerstvé bylinky kupované v obchodech s potravinami nejsou zrovna nejlevnější. Mnohem více se vyplatí vypěstovat si bylinky v kontejnerech nebo větších květináčích. Rozmarýn, bazalka, tymián a šalvěj mohou být vysazeny v jednom květináči. Určitě je také vhodné pěstovat mátu, která má nekonečné možnosti zužitkování a odhání některé druhy hmyzu. Již teď si zoufáte, že si mnoho z výše jmenovaného nemůžete dovolit? Ani nedostatek slunečního svitu vás nezastaví!

Trable s polostínem

Pokud váš balkon nepatří právě mezi ty nejslunnější, nemusíte se vzdát svého pěstitelského záměru. Je však třeba zvážit ty typy rostlinek, kterým nebude vadit ani polostín. Chcete rychlou a vydatnou úrodu? Ta vysaďte saláty, které budete moci během sezony sklízet i několikrát. Těm polostín nevadí, stejně jako špenátu či rukole.

Zdroj: www.goohousekeeping.com, www.naturezedge.com/how-to-start-a-balcony-vegetable-garden






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat