Prostreno.cz

Druhy ovoce a zeleniny vhodné i při dietě

Máte chuť na jahody nebo broskve, ale držíte dietu? Nevadí, v klidu si je dopřejte. Nijak vám neublíží ani sladký meloun, o kterém se vypráví ledacos. Jak ten pomůže při hubnutí?

Jste právě ve fázi diety, protože chcete být ve formě ještě začátkem plavkové sezony? Pak ze všech stran možná slýcháte, že byste ze svého jídelníčku měli úplně vyřadit ovoce, protože obsahuje spoustu cukru. Trefa? Pravda je taková, že nelze házet všechny druhy do stejného pytle. Stejně jako v případě zeleniny! Z jakých přírodních darů váhové následky nekoukají? Tyhle si můžete dopřávat zcela bez výčitek!

Jahody, povolená sladkost

V dávné minulosti byly jahody považovány za pokrm králů a afrodiziakum, dnes symbolizují především léto a prestižní tenisovou soutěž Wimbledon. Pro všechny případy se jim vyhýbáte? To opravdu není nutné, neboť šálek téhle červené parády v sobě ukrývá něco kolem 50 kalorií. A to přece není žádná katastrofa! Šťavnaté plody ze zahrádky vám také nabízejí zajímavá pozitiva zahrnující podporu trávení i metabolických funkcí nebo zlepšení krátkodobé paměti. Tedy alespoň takový názor zastává britská výživová poradkyně Jo Trevers.

Broskve jako přínosné občerstvení

Spojení příjemného s užitečným? I tak by se dala okomentovat situace kolem broskví. V případě téhle chutné svačinky se bavíme o přibližně 60 kaloriích, které při tréninku spálíte jako nic. Kulaté poklady ovšem oceníte i z jiného důvodu. Závěry amerického výzkumu publikovaného v časopise Journal of Nutritional Biochemistry sdělují, že jejich složení představuje účinnou prevenci rakoviny. Rovněž je prokázáno, že úroda broskvoně obecné díky vysokému podílu vitaminu A snižuje riziko šerosleposti i makulární degenerace.

Ani meloun vám rozhodně neublíží

Meloun je sladký, přesto si s redukcí váhy moc dobře rozumí. To je ale příjemný paradox, že? Celé dietní tajemství spočívá v tom, že vás obohatí o aminokyselinu zvanou citrulin. Několik nezávislých studií potvrdilo, že tato sloučenina spaluje kalorie, zabraňuje nadměrnému hromadění tělesného tuku, zvyšuje energetickou hladinu a zlepšuje krevní oběh. Tak si klidně dobrotu, která pravděpodobně pochází z Afriky, ukrojte. Tato nízkokalorická zelenina je také báječně hydratační, jelikož se z 92 % skládá z vody.

Zdroj:new-medical.net, healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat