Prostreno.cz

Bylinky vhodné pro skladování v ledničce

Jste bylinkovým odborníkem a záleží vám tak na tom, aby se z tak vzácných rostlinek zbytečně neztratilo jejich léčivé umění? Které druhy patří do ledničky? Dobrá otázka! A Které druhy mají rády skleničku s vodou a proč není dobré umývat rostlinky pod tekoucí vodou?

Pokud je to vůbec možné, zkuste se dostat na místní farmářský trh hned brzy ráno, abyste si stihli koupit ty nejlepší bylinky. Jsou mnohem čerstvější než ty v supermarketu. Těkavé oleje, které je dělají tak báječné, vyprchávají kvůli nadměrnému slunečnímu záření nebo nevhodné manipulaci, takže se ujistěte, že jste pečlivě vybrali ty kusy, které nejsou zvadlé, vyschlé nebo pohmožděné. A jak s nimi doma nakládat?

Nejvhodnější uskladnění

Tvrdší bylinky, které mají dřevité stonky, silnější listy a ostré větvičky, tedy například rozmarýn, tymián a šalvěj, mohou být volně uložené v plastovém sáčku nebo plastovém obalu. Dejte však pozor, aby uvnitř neuvízla žádná vlhkost, která by mohla způsobit plísně. Takto uskladněné bylinky dejte do nejteplejší části chladničky, tedy do dveří.

Jiné, jemnější bylinky, jako je petržel, koriandr a bazalka, by neměly mít stejné zacházení. Těkavé oleje jinak vyschnou a postarají se o to, že bylinka nemá žádnou chuť a vůni. Místo toho je považuje za květiny. Odstřihněte jim konce a postavte je vzpřímeně do nádoby s vodou. Alternativně můžete také prodloužit čerstvost bylinek tak, že je zabalíte do vlhkého papírového ručníku.

Hygiena ano, ale s citem

Myslete také na to, že vlhkost zkracuje životnost bylin, proto je kuchaři je umývají, až když jsou připravené k použití. Ti nejlepší se také vyhýbají oplachování rostlinek pod tryskajícím vodním kohoutkem. Tlak vody by je totiž mohl poškodit. Proto se doporučuje naplnit velkou misku studenou vodou, vhodit do ní bylinky a dopřát jim jemnou koupel. Poté se voňavá úroda osuší papírovou utěrkou a nechá okapat.

Při manipulaci s bylinkami se zároveň vyplatí mít ostrý nůž. Ten tupý se považuje za nepřítele každé bazalky, máty i pažitky. Nemáte-li ho, radši bylinky trhejte rukama. Ostatně, několika druhům kontakt rukou nesmírně vyhovuje. Řeč je například o tymiánu a rozmarýnce. Vše, co musíte udělat, je držet stonek v horní části a trhat lístky směrem dolů, opačným směrem, než samy rostou.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat