Prostreno.cz

Totální abstinence má neuvěřitelný vliv na zdraví

Zvažujete, že zkusíte být chvíli úplně bez alkoholu? Pro tělo je to rozhodně skvělé rozhodnutí. Zvýšíte svou ochranu před rakovinu a možná se vyhnete i osteoporóze. Dočkáte se prý také lepší paměti a rychlejšího přemýšlení!

V odborné literatuře bychom se dočetli, že abstinence neboli zdrženlivost je vzdání se věci nebo činnosti, která způsobuje požitek, přičemž se tento termín nejčastěji skloňuje v souvislosti s alkoholem. Zda „ohnivá voda“ skutečně v mysli člověka vyvolává potěšení, těžko soudit. Každopádně jisté je, že kdo se metle lidstva bude obloukem vyhýbat, ten získá zajímavé výhody. Chcete je slyšet?

Ukázkové kognitivní schopnosti

Jste poslední dobou nějací zapomnětliví?? Možná je to tím, že si dáváte sklenku až moc často. Ne, teď vám opravdu nehodláme nic vyčítat, pouze interpretujeme poznatky studie (1) publikované v magazínu The New England Journal of Medicine. Z nich totiž jednoznačně vyplývá, že alkohol obecně má z dlouhodobého hlediska značně negativní vliv na kognitivní schopnosti. Když tedy budete „sušit pysky“, dočkáte se vylepšené paměti, rychlejšího přemýšlení i schopnosti snadnějšího učení. Takže asi tak. Co dalšího vás možná přiměje natočit si vodu?

Silnější ochrana před rakovinou

Není třeba zastírat, že rakovina patří na seznam nejobávanějších chorob dnešní doby. Její příčiny? Experti zastávají názor, že vzniku tohoto onemocnění nahrává kromě genetiky také sedavý životní styl, nevhodný jídelníček, stres nebo všudypřítomné toxiny (2). Tím to ale ještě nekončí, protože jeho strůjcem bývají i nápoje, jež jsou určené pro osoby starší 18 let.

Pokud někdo konzumuje sedm a více alkoholických nápojů týdně, vystavuje se zvýšenému riziku rakoviny o 40 %. Limity se v závislosti na pohlaví absolutně neliší. Největší nebezpečí pochopitelně hrozí jedincům, kteří pijí denně (3).

Menší naděje na osteoporózu

Závěry výzkumu uskutečněného americkou neziskovou organizací Mayo Clinic informují o tom, že metla lidstva se může podepsat i na vašich kostech. Vědci to vysvětlují tím, že urychluje proces odvápnění kostí, což riziko osteoporózy pochopitelně zvětšuje. Chcete se tohoto nepříjemného scénáře vyvarovat? Pak odmítněte další drink (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6875727/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9963/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8470184/, (4) newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and-a-osteoporosis-and-a-bone-healthy-diet/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat