Prostreno.cz

Prázdný žaludek některé potraviny opravdu moc neocení

Rajčata, hrušky a ostrá ochucovadla? Zní to dobře, ale tyto skvosty vám mohou snadno přihrát nevolnost a další nepříjemné obtíže. Jejich příjem byste proto měli dobře naplánovat!

Že do prázdného žaludku můžete „poslat“ úplně všechno? Takhle to rozhodně nefunguje. Existují totiž potraviny, jejichž konzumace takzvaně nalačno nahrává celé řadě problémů. Kterých konkrétně se to týká? Možná se budete divit, čemu všemu je lepší se pro jistotu a vlastní dobro vyhýbat.

Rajčata. Na ty pozor

Je pravdou, že rajská jablíčka jsou zdravá. Ostatně, potvrzují to závěry mnoha studií, které poukazují na jejich protizánětlivé působení i schopnost předcházet rakovině. Šťavnaté plody díky barvivu lykopenu také pozitivně působí na imunitní systém, podílejí se na redukci cholesterolu a detoxikují ledviny. Ano, kvůli těmto pozitivům se určitě vyplatí jíst rajčata častěji. Ne však tehdy, když vám pořádně kručí v břiše, neboť obsahují kyselinu taninovou, jež je spojována se zvýšenou kyselostí organismu a tvorbou žaludečních vředů.

Pikantní koření? Na něj si nechte zajít chuť

Pálivé papričky, zázvor nebo třeba černý pepř? Asi nikdo z nás nemá nic proti tvrzení, že tato vyhledávaná ochucovadla mají v kuchyni své nezastupitelné místo. Pokud však kromě nich v trávicím traktu nebudete mít nic jiného, hrozí vám v lepším případě nevolnost, v tom horším pálení žáhy nebo poruchy zažívání. Tedy alespoň podle názoru odborníků, kteří varují před tím, že i po požití zázvorového čaje či limonády, nebo pepřové omáčky může být jednomu nedobře.

Hruška. Tu si nechte na vhodnou chvíli

V souvislosti s jedinečným nutričním profilem hrušky vědci hovoří o sníženém riziku osteoporózy, léčbě zácpy i průjmu, zesílené obranyschopnosti nebo útlumu kašle. Přestože o blahodárných schopnostech tohoto ovoce tedy nikdo nepochybuje, sluší se dodat, že hruška má i svou temnou stránku. V případě, že si ji dopřejete nalačno, mohou její hrubá vlákna poškodit jemné membrány sliznic žaludku. Šetřete si ji proto jako dezert po hlavním chodu, bude to jistější!

Zdroj: www.whattoeat.com, www.eatingwell.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat