Prostreno.cz

Živiny, jejichž nedostatek způsobuje únavu i špatné nálady

Cítíte se jako přejetí parním válcem? V tom případě byste asi měli vyrazit do obchodu pro slunečnicová semínka, žampiony, luštěniny, datle a tučné ryby. Z takového nákupu rychle získáte dávku optimismu!

Už nějaký ten pátek zoufale postrádáte energii i dobrou náladu? Možná je toho na vás prostě moc. Nebo je příčina někde úplně jinde! Je totiž docela dost možné, že vám v těle chybí určité živiny. Nedostatek jakých látek si odborníci spojují s pocity deprimovanosti?

Jód. Ten zkrášluje i léčí

V souvislosti s jódem lékaři často mluví o prevenci rakoviny prsu, správné funkci štítné žlázy nebo léčbě vyrážek a ekzémů. Zároveň však poukazují na to, že tento minerál, jenž se v hojném množství vyskytuje v mořských plodech, brokolici, vejcích, citronu i žampionech, je nesmírně důležitý pro duševní kondici a mentální funkce. Sluší se dodat, že jód zasahuje i do metabolismu, přičemž zlepšuje kvalitu kůže, vlasů, nehtů i zubů.

Neobejdete se ani bez železa

Že železo zabraňuje jenom chudokrevnosti a tím to hasne? Co vás nemá, jeho pole působnosti je mnohem, mnohem širší. Má totiž klíčový význam pro obranyschopnost, fyzickou výkonnost a termoregulaci. Ovšem spoléhá se na něj i dýchací systém a svaly, kterým pomáhá s regenerací. Mezi typické projevy jeho „podmíry“ patří bolesti hlavy, vyčerpanost, snížená pozornost, nesoustředěnost a bledost sliznic. Dostavují se ale také stavy hodně podobné depresím. Alespoň takhle to vidí experti, kteří za neskromné zásobárny železa považují maso, datle, ořechy, meruňky, špenát a luštěniny.

Důležité jsou i omega-3 mastné kyseliny

Přestože se o omega-3 mastných kyselinách poslední dobou mluví snad všude, o jejich úloze v lidském organismu nemá kdekdo ani tušení. Jak jste na tom vy? Čistě pro pořádek si připomeňme, že zmíněné zdravé tuky jsou nepostradatelné pro paměť i správnou činnost mozku. Souběžně snižují riziko kardiovaskulárních i chronických chorob, zatímco přechází obezitě a výrazně omezují pravděpodobnost diabetu. Protože si tyto živiny, které mají na vaše psychické rozpoložení tak zásadní vliv, neumí tělo vytvořit samo, načerpejte je z tučných ryb, mandlí, listové zeleniny či slunečnicových a lněných semínek.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat