Prostreno.cz

Ne každý žaludek snese chilli

Znáte dobře chilli papričky? Navzdory své pálivosti jsou jedním z nejpopulárnějších koření. Zasloužily si to nejen díky své štiplavé chuti, ale i pro své léčebné účinky. Proč chilli pálí a jak působí na organismus?

Na celém světě existuje několik set druhů chilli papriček, které obsahují různé množství kapsaicinu. Říká se jim též cayennský pepř. Jsou to zpravidla drobné, kuželovité a ostře pálivé papričky, které pocházejí z údolí řeky Cayen v dnešní Francouzské Guayaně.

V závislosti na typu odrůdy se mění právě i to, jak paprička pálí. Od mírné, masité pálivosti až po ohnivé chilli papričky na indickém subkontinentu se dá setkat téměř s čímkoli. Pálivost se přitom měří v „jednotkách pálivosti „scoville“ (SHU).

Obecně platí, že čím jsou papričky menší, tím jsou ďábelštější. Čerstvé papričky jsou pálivější než sušené, nebo namleté v prášku. Nejpálivější částí jsou žebra a semínka papriček. To jste věděli? Obecně také platí, že čím déle se chilli v pokrmu vaří, tím více „prohřívá“, proto se přidává až na konec vaření. Sluší se také uvést, že kapsaicin má množství zdravotních benefitů, ale ne každý je schopen jeho dráždivé účinky snést. Vy ano? Tak to je jedině dobře.

Čili chilli nejen na zdraví

Kromě toho, že jsou chilli papričky výborným zdrojem vitaminu C, obsahují hodně beta-karotenu, který se v těle mění na vitamin A. Ten je nezbytný pro zdraví sliznic, zraku, pokožky nebo močových cest. Chilli jsou také zásobárnou B vitaminů, jako je niacin, ale také pyridoxin (vitamin B6), riboflavin a thiamin (vitamin B1). Všichni jmenovaní jsou pro naše tělo nezbytné. Dobrou zprávou je, že obsah železa v nich je poměrně vysoký, takže jsou vhodné i pro ty, kteří trpí chudokrevností.

Již zmíněný kapsaicin je také nápomocný ke zrychlení metabolismu a produkci tepla v těle, čímž spouští proces napomáhající spalování tuků. Zároveň zlepšuje náladu, snižuje bolestivost a podporuje produkci endorfinu, tedy hormonu štěstí. Kapsaicin má velmi pozitivní vliv na lidské srdce. Snižuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi, omezuje tvorbu tukových depozit v tepnách a brání vzniku krevních sraženin. A kdy je ideální doba na konzumaci papriček?

Jelikož papričky podporují vylučování trávicích šťáv v žaludku i žlučníku, je ideální je do jídelníčku zařazovat v případě pojídání tučnějších a těžších jídel. Celkově podporují prokrvení zažívacího traktu, čímž stimulují látkovou výměnu. Pro své nemalé přednosti stojí za to je přidávat do nejrůznějších pokrmů či nápojů, i kdyby to byla jen špetka chilli do kávy. Zvládnete to?

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat