Prostreno.cz

Rady pro ty, kdo stojí celý den na nohou

Máte povolání, které vám nedovolí se posadit, nebo naopak prosedíte celý den? Cítíte, že jsou vašeho nohy nateklé a sužuje vás únava? Je nejvyšší čas jednat. Takhle nohám pomůže lépe zvládat každodenní zátěž!

Ve chvílích, kdy se nehýbete, svaly na nohou stagnují a dostatečně nepohánějí žilní systém. Kvůli gravitaci pak krev zůstává v dolních končetinách. Návrat žilní krve zpět k srdci se zpomaluje a dochází ke stázi krve. Tím se nohy unavují, natékají a vznikají křečové žíly.

Narušený krevní oběh nohou může být důsledkem nejen genetiky, ale i diabetu, oběhových nemocí, sedavého zaměstnání, většího počtu těhotenství nebo nadváhy. Pokud jste pak na nohou několik dní po sobě, bez dne volna, může se to projevit nepříjemnými bolestmi spodních části chodidel, nártů chodidel nebo bolestmi v patách. Otoky mohou signalizovat i závažnější zdravotní problém, který není radno podceňovat. Obzvlášť pozor si dávejte na problémy s ledvinami, játry nebo srdcem.

Jak svým nohám ulevit?

Základním krokem vedoucím ke zmírnění bolestí nohou je redukce tělesné hmotnosti. Nadbytečná kila zatěžují zejména kolena a kyčle. Zbavením se přebytečných kil celkově organismus i svým nohám. Pochopitelně, že i vy se budete cítit mnohem lépe. Ovšem pozor, příčinou nateklých nohou může být strava i nedostatečný pitný režim. Viníkem je hlavně sůl.

Ten nejvhodnější jídelníček

Dobrým způsobem, jak dostat sodík z těla, je zařadit do jídelníčku potraviny obsahující draslík. Mezi ty patří například petržel, sladké brambory, pažitka, kuřecí a vepřové maso, česnek, avokádo, tuňák nebo špenát. Zároveň zvyšte příjem vlákniny. Mezi doporučené potraviny se řadí těstoviny, celozrnné pečivo, rýže, ovoce, zelenina či červená řepa. Co se týče další péče, jak zlepšit proudění krve, sprchujte si nohy každé ráno a večer studenou vodou odspodu směrem k srdci.

Pokud v zaměstnání dlouho stojíte nebo naopak sedíte, pokuste se dělat častější přestávky. Během nich se projděte a protáhněte. Vhodné jsou i přešlapy a kroužení chodidly. Také si nohy natírejte chladivými bylinnými gely, které jim přinesou aspoň částečnou úlevu. Proti únavě pomůže i koupel s jablečným octem. V každé volné chvilce si nezapomeňte dát nohy do polohy, která je výš než vaše srdce.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat