Prostreno.cz

Hloh je bylinkou nejen pro seniory

Zaujal vás keř nebo strom, celý obalený bílými drobnými kvítky? Je jeho vůně zvláštní? Pravděpodobně se jedná o hloh obecný. Už ve středověku se mu přisuzovala magická moc. Ochraňoval dům před nezvanými hosty a energetickými upíry. K čemu ho dnes můžete použít právě vy?

Hloh obecný (Crataegus laevigata nebo Oxyacantha) dorůstající výšky až 7 metrů, který kvete v období od května do června, roste v celé Evropě, a to od nížin až po hory. V českých zemích se vyskytuje poměrně hojně v zahradách, na mezích, loukách, u lesů nebo podél silnic, na stráních či okrajích lesů, kde vytváří souvislé houštiny. Poznáme ho podle šedavě zbarvených větví s laločnatými listy a ostrými trny délky až 2,5 centimetru. Z květů se na podzim vyvinou červené eliptické plody, tak zvané malvice či hložinky.

Bylinka nejen pro seniory

Hloh obecný je považován za přírodní lék při srdečních problémech. Snižuje krevní tlak, uvolňuje stres, pomáhá při bušení a slabosti srdce i nespavosti. Působí protiskleroticky, posiluje cévy, má antioxidační účinky. Tinktura z pupenů hlohu zmírňuje návaly horka v menopauze. Hloh jako bylinka je vhodný pro seniory s diagnózou Cor senille, tedy unaveného srdečního svalu. Jde o nemoc, kdy srdce bije velmi rychle i v klidu, aniž k tomu má zjevný důvod.

Vhodná doba na sběr

K léčebným účelům se používají sušené květy, listy a plody, přičemž se sbírá bílý, částečně rozvinutý květ hlohu s listy. (Plody mají také léčivé účinky, jen o něco slabší.) Zcela vyzrálé, sytě červené plody se sbírají na podzim během září a října (po přemrznutí jsou chutnější).

Čaj, odvar nebo tinktura

Z květů a plodů se dá připravit bylinný čaj. Čajovou lžičku sušené drogy zalijte 200 ml vroucí vody, nechte 5 minut odstát, přeceďte a pijte teplé třikrát denně. Nahořklou chuť vylepšete medem.

Na odvar použijte 2 polévkové lžíce sušených plodů a 500 ml vody. Sušené plody zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte přibližně 10 minut. Hlohový odvar pomáhá při ledvinových kamenech. Je libo spíš tinkturu? Sušené plody zalijte alkoholem a láhev důkladně uzavřete. Uložte na chladné a tmavé místo na 3 týdny a každý den protřepávejte. Užívejte 3x denně po 20 kapkách. Sluší se uvést, že obecně se účinky hlohu dostaví až po delším čase.

Na druhou stranu nemá toxické ani jiné nežádoucí účinky, ale při užívání léků na srdce je třeba kombinaci s hlohem konzultovat s lékařem, neboť může ovlivnit jejich působení. Nepodávejte dětem mladším 12 let, kojícím a těhotným ženám.

Zdroj: www.eatthis.com, www.herbslife.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat