Prostreno.cz

Houby v kosmetice: Pleťová maska z hříbků i elixír z pýchavek

Léto a sběr lesních hub patří k oblíbeným činnostem mnoha lidí. Věděli jste ale, že lze houby využít i jinak než jako potravu? Připravte si elixír mládí či dlouhověkosti!

Houba je potrava. Tedy aspoň většinou. Existují i druhy, které se uplatní kupříkladu v kosmetice. Co v lese rozhodně nenechat?

Elixír z pýchavek

Pýchavky umějí navrátit kůži mladistvý vzhled a pružnost. Elixír připravíte z čerstvých hub, nebo těch sušených, které namelete na prášek. 10 g namletých pýchavek zalijte lihem, vodkou nebo vínem Kagor (400 ml). Dejte na 7 dní uležet do lednice. Elixír berte na noc v dávce 20 ml, dokud vše nespotřebujete. Pýchavka napomáhá odbourávat z těla toxiny a radionuklidy. Po tomto elixíru se vám výrazně zlepší barva kůže, vymizí modravé kruhy pod očima a otoky.

Pleťová maska z hříbků

Pozor, ani hřiby se neztratí! K rozmixovanému hříbku přidejte 2 lžíce smetany, vyšlehejte do pěny a nanesete na normální čí mastnou pleť. Nechte působit 20 minut, poté smyjte vlažnou vodou, pleť bude krásně jemná a vláčná.

Houby k hubnutí

Houby a hubnutí k sobě prostě jde. Březovník březový (Piploporus betalinus), choroš rostoucí na bříze, obsahuje fermenty, které urychlují metabolické procesy a zlepšují štěpení tuků. Tento druh choroše nezaměňujte s čagou. Léčivý nápoj připravíte tak, že nalámete čerstvý choroš (50 g), vložíte ho do termosky a zalijete 1 litrem teplé vody o 50 °C. Necháte přes noc odležet. Nápoj se pije 2x denně vždy ráno a večer.

Houba kombucha na játra

Výroba kvašeného čaje z kombuchy trvá 10 dní, pije se nejlépe před každým jídlem. Tento léčivý nápoj má mnohé přednosti, obsahuje živé kultury, pomáhá procesu trávení, čistí žlučník i játra, zlepšuje mozkovou činnost, úspěšně bojuje s revmatem i kožními chorobami, celkově působí jako detoxikační prostředek a antibiotikum. Kde získat kombuchovou kulturu? Ideální je ji zakoupit ve výměnných fórech nebo v obchodech, kde ovšem není zaručeno, že houba již není polomrtvá. Taková se nemusí v nálevu ujmout.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat