Prostreno.cz

Příčiny únavy, za které nemůže nedostatek spánku

Je sotva poledne a vy nedokážete udržet pozornost? Máte pocit, že vám všechno přerůstá přes hlavu a nejradši byste to v práci zabalili? Pokud se cítíte unaveně, tělo vám dává najevo, že je čas si odpočinout. Ale z jakého důvodu? Za nedostatek energie mohou tyhle nepříjemnosti!

Každý člověk ve svém životě pociťuje únavu. Je to přirozené. Nicméně nadměrná slabost může být příznakem mnoha onemocnění, někdy i skutečně vážných! Nemoci však s sebou obvykle přinášejí celou řadu rozličných symptomů, proto je třeba si změny ve svém zdravotním stavu důkladně všímat a v případě potřeby je konzultovat s lékařem. Důvodů, proč vám spánek chybí, je totiž několik.

Spánková apnoe

Nadměrné vyčerpání sice nemusí být způsobeno nedostatkem spánku, ale může s ním úzce souviset. Původcem unavenosti je často takzvaná spánková apnoe. Jde o onemocnění, které je charakteristické opakovanými krátkými přestávkami v dýchání během nočního odpočinku. Tato porucha výrazně snižuje kvalitu spánku. Postižení jedinci jsou tak přes den často nevyspalí. Kromě toho bývá tato choroba doprovázena i dalšími příznaky, a to například chrápáním či změnou nálad.

Chronický únavový syndrom

Dalším možným předpokladem celkové slabosti je i chronický únavový syndrom. Příčina této poruchy není zcela známá, ale předpokládá se, že roli v jejím rozvoji hraje oslabení imunitního systému. Jmenovaný syndrom způsobuje vyčerpanost bez zjevného důvodu, která je přítomna i bez fyzické aktivity, avšak po námaze se rapidně zhoršuje. Přidružit se mohou i bolesti hlavy či svalů.

Anémie

Únava je také jedním z projevů anémie neboli chudokrevnosti. Toto onemocnění je charakteristické snížením počtu červených krvinek. Dochází při něm k poklesu hladiny hemoglobinu, tedy červeného krevního barviva. Ten má na sebe vázat kyslík a následně ho po těle rozvádět. Při anémii tak nastávají poruchy přenosu kyslíku do tkání. Doprovodnými symptomy tohoto stavu je i bledost pokožky, bolesti hlavy, lámavost nehtů a vlasů a nechuť k jídlu. Chudokrevnost spolehlivě odhalí krevní vyšetření.

Cukrovka

Na seznam chorob projevujících se pocitem nevyspání se řadí také cukrovku. Při tomto metabolickém onemocnění glukóza v těle nemocného člověka dostatečně neproniká do buněk, kde by se za normálních okolností měnila na energii. Hladina cukru v krvi je tak zvýšená. Typickým rysem je nadměrný pocit žízně, časté močení, acetonový zápach z úst či zvýšená chuť k jídlu.

Onemocnění štítné žlázy

Pokud vám dělá problém vstát z postele, může to souviset i s poruchou štítné žlázy. U postiženého štítná žláza neprodukuje dostatek důležitých hormonů, což má negativní vliv na celý organismus. Mezi další projevy této nemoci patří například vypadávání vlasů, přibírání na váze, zimomřivost, suchá pokožka a vysoký krevní tlak.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat