Prostreno.cz

Paměť vám dokáže zlepšit káva i kurkuma

Smutnou, ale pravdivou skutečností lidské existence je fakt, že kognitivní schopnosti s přibývajícími léty začínají stávkovat. Najednou je těžké vyluštit křížovku nebo si vzpomenout, kde bydlel spolužák ze základní školy. Na to však existuje „lék“. Potraviny. Tyhle vás nenechají ve štychu!

Odborníci dnes a denně nabádají, jak moc je důležité udržet se fyzicky aktivní i v pozdějším věku. Neméně důležitá je také činnost mozku. Tápete, jak ten svůj udržet v kondici? Sestavte si správný jídelníček!

Mastné ryby

Omega-3 mastné kyseliny jsou silnou potravou pro mozek, proto konzumujte mořské plody a korýše, nebo ryby, jako je losos, tuňák, sleď, ančovička, sardinka, makrela a pstruh. V každém stadiu života hrají omega-3 mastné kyseliny klíčovou roli ve zdraví mozku.

Během těhotenství ženy, které pravidelně konzumovaly mořské plody nebo užívaly rybí tuk, zvýšily růst plodu v děloze, což posílilo rozvoj mozku a očí děťátka. A ty matky, jež v době kojení konzumovaly rybí olej, se těšily z faktu, že jejich děti měly ve čtyřech letech vyšší verbální inteligenci a vizuální rozpoznávací paměť.

Bobule

Borůvky, ostružiny a další bobulovité ovoce patří k bohatým zdrojům antioxidantů a fytochemikálií. Přidejte k tomu antokyany, kyselinu kávovou, katechin, kvercetin, kaempferol a taniny a ve výsledku získáte ochranu mozku před neurodegenerativními chorobami, zlepšení paměti, učení a celkových kognitivních schopností. A jaká neméně důležitá svačinka by vás měla provázet aspoň třikrát týdně?

Ořechy

Ořechy jsou bohaté na živiny, bílkoviny, vlákninu, vitaminy, antioxidanty a další fytochemické látky, které přispívají k metabolickému a srdečnímu zdraví. Obecně platí, že všechny druhy ořechů,  kešu, arašídy, mandle, vlašské ořechy či například pekanové ořechy, obsahují mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které zlepšují citlivost na inzulin, snižují riziko rakoviny a chronický zánět. Jak to souvisí s pamětí? Udržování kardiovaskulárního systému v dobrém stavu se spojuje s lepší kognitivní funkcí v jakémkoli stádiu života.

Kurkuma

Kurkuma, tedy známé a ostré žluté koření, je skutečně jedním z nejdynamičtějších léčivých bylin na planetě. Posiluje imunitu, chrání proti depresi nebo podporuje trávení. Také se jedná o vynikající tonikum pro pokožku se silnými protizánětlivými, antioxidačními a protirakovinnými vlastnostmi. Kurkumin je také neuvěřitelně dobrý právě pro mozek.

Řada studií potvrdila, že chrání před nástupem Alzheimerovy choroby tím, že překračuje hematoencefalickou bariéru, zmírňuje oxidační stres a neutralizuje volné radikály. Dejte si k tomu jistý oblíbený nápoj a paměť vám poděkuje!

Káva

Kofein ovlivňuje mozek několika způsoby. Zvyšuje bdělost, která zlepšuje reakční dobu, podporuje vizuální pozornost a pasivní učení. Při střídmé konzumaci zlepšuje náladu a snižuje riziko deprese. Kofein zároveň posiluje paměť. Co si přát víc?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat