Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Potravinové spouštěče migrény, kterým je lepší se vyhýbat

Kristýna Vágnerová více informací

Pořád ještě nechápe, že je z ní máma...A ani si nemyslí, že ji ten pocit opustí :) Ujídá malé Lucince a pak láteří nad váhou. Nadšeně testuje všechny dobroty, co do redakce dorazí.

Zobrazit další články autorky

15. 6. 2019 | Zdraví a diety

Trpíte na časté bolesti hlavy? Možná je to tím, že jíte příliš tmavé čokolády, párků a masových konzerv. Ovšem i kombinování ovoce se zeleninou vás může odkázat do postele se studeným obkladem. To jste věděli?

Migréna je chronické onemocnění, které ničí život přibližně jednomu milionu obyvatel Česka. A to je dost. Alespoň tohle odhalují lékařské statistiky. Mimochodem z nich také vyplývá, že palčivá bolest hlavy, jež zpravidla přetrvává od dvou hodin do tří dnů, postihuje třikrát častěji ženy než muže. Co ji spouští? Dobrá otázka. Častými pachateli jsou podle odborníků nejen genetické dispozice, rozbouřené hormony, stres a meteorologické vlivy, ale i určité potraviny. Na které byste si měli dát velký pozor?

Čokoláda. Ano, bohužel

Tmavá čokoláda s vysokým podílem kakaa už dávno není považována za škodlivé zlo, jež vám přihraje několik kil navíc. Ostatně, poznatky četných vědeckých studií se shodují v tom, že přispívá k regulaci krevního tlaku, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, povzbuzuje mysl a zlepšuje paměť. Jenže tyto sladké výhody nejsou určeny pro všechny! Hořká čokoláda totiž obsahuje kofein, který jedincům citlivým na tuto látku způsobuje migrenózní bolesti. Není to náhodou váš případ?

Zpracované maso jako nepřítel

Klobásy, párky, slanina či masové konzervy? Jíte-li tyto potraviny pravidelně, ve větším množství a často, je pachatel nepříjemné svízele zřejmě jasný. Někteří experti zastávají názor, že v těchto „dobrotách“ není nouze o škodlivé konzervační látky, dusičnany, tuky, sodík a cholesterol, což funguje jako ďábelský koktejl nahrávající migréně.

Ovoce se zeleninou? Špatná kombinace

Přidáváte si do svého každodenního smoothie všechno, co vám přijde pod ruku? Nic proti vaší náklonnosti k prospěšným nápojům, nicméně asi by neškodilo při výběru surovin trochu zpozornět. Zelenina promíchaná s čerstvým ovocným cukrem dle mínění specialistů nedělá žaludku vůbec dobře. Nejčastěji se to projevuje průjmem a břišními křečemi, ovšem žádnou výjimkou nejsou ani velké bolesti hlavy.

Chcete skoncovat s kofeinem? Pak pozor na abstinenční pří...

Polévka s brambory, pórkem a klobásou

Polévka s brambory, pórkem a klobásou

3 hlasy
55min 382 kJ 90 Kč

Nejčtenější články

Tip na oběd

Kuře na jablkách

18 hlasů
1h a 35min 525kJ 120 Kč

Kombinace kuřecího masa, jablek a medu - vyzkoušejte.

Vepřová kotleta se švestkami

27 hlasů
1h a 40min 535kJ 220 Kč

Recept na vepřové maso se sušenými švestkami.