Prostreno.cz

Zdroje nemocí přímo v naší domácnosti

Myslíte si, že máte doma čisto a jako zběsilí čistíte kliku od dveří? Co když ale existuje něco horšího? Tahle místa jsou horší než smetiště!

Od mikroskopických bakterií až po skryté plísně, roztoče a všechny druhy toxinů je důležité si uvědomit, že i ve vlastním domově nejste v bezpečí. Které věci a místa bývají zdrojem nemocí?

Skrytá forma plísní

Plíseň v domácnostech je velmi běžná, a navíc může růst kdekoli, kde je vlhkost. Má tendenci rychle se šířit na sádrokartonových deskách, tapetách a dřevu, což vede k symptomům horních cest dýchacích, kašli a sípání i u jinak zdravých jedinců. Pokud si všimnete slabého zatuchlého pachu, nebo se vy nebo někdo ve vaší rodině potýká s kýcháním, kašlem nebo vyrážkami, měli byste se situací zabývat.

Čisticí prostředky

Čisticí prostředky pro domácnost jsou plné chemikálií a bývají spojovány s astmatem, poruchami reprodukce, narušením hormonů, neurotoxicitou, a dokonce rakovinou. Místo nich používejte přírodní alternativy, jako je například ocet v kombinaci s vodou. Ovšem i taková jedlá soda coby abrazivní prostředek je prostě skvělá.

Otvírák na konzervy

Většina lidí otevírá plechovku otvírákem na konzervy a pak ho jednoduše uklidí zpět do zásuvky. Znovu a znovu, někdy měsíce, nebo dokonce roky. Ale podle NSF International, neziskové skupiny veřejného zdraví, která analyzovala 14 kuchyňských předmětů pro přítomnost čtyř různých typů mikroorganismů, je právě otvírák na konzervy příčinou salmonel a domovinou bakterií E. coli. Co v tomto případě poradit? Umývání v horké vodě s prostředkem na nádobí.

Koupelnové předložky

Mnoho lidí na koupelnové předložky zapomíná, přitom jsou místem rozmnožování bakterií, plísní a roztočů. Vždyť se na ně stoupá, když jste mokří! Perte je alespoň jednou týdně.

Kuchyňský mixér

Pokud mixér po každém použití nevyčistíte, můžete do svého těla pozvat všechny druhy mikroorganismů, včetně E. coli a salmonel. NSF International doporučuje, aby se po každém použití rozebral a důkladně vyčistil. To znamená demontáž celé základny nádoby a vložení do myčky nebo horké vody se saponátem. A která další místa nepřehlížet?

Bakterie se drží i v ledničkách, mrazácích, ústředním topení, vysavači a kobercích. Právě koberec ukrývá špínu a další dráždivé látky, které se dostávají do vzduchu, jenž dýcháte.

Zdroje: www.healthline.com, www.insider.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat