Prostreno.cz

Používání klimatizace v autě je nebezpečné

Otevřít okno, nebo si zapnout klimatizaci? Zvýší klimatizace spotřebu vozu? Ohrožuje vaše zdraví? Pravda je jenom jedna!

Se stoupající venkovní teplotou se ohřívá také interiér auta. Proto je právě nyní ten správný čas pro kontrolu a údržbu klimatizace, jejíž porucha uprostřed horkého červencového dne je špatným snem snad každého. Předejděte těmto nepříjemnostem a nepodceňujte pravidelný servis, který se doporučuje provádět každé dva roky! Na co dalšího je třeba myslet?

Zvolte správnou teplotu

Pokud již máte klimatizaci odborně zkontrolovanou a vyčištěnou, je potřeba ji dobře nastavit. I když je příjemné mít během léta v autě jako v lednici, není to zrovna nejlepší řešení, jak se ochladit. Odborníci doporučují, aby rozdíl oproti venkovní teplotě nepřesáhl 5–6 °C. Takto nehrozí teplotní šok.

Je však jasné, že když je venku 34 °C a v autě 29 °C, příliš vám to nepomůže. Přesto je vhodné stupně ubírat postupně až do momentu, kdy je vám to příjemné. Máte-li klimatizaci, která vám přímo neukazuje °C, snažte se ji seřídit tak, aby pro vás byla teplota přijatelná, ale zároveň co nejvyšší. Nezapomínejte také na to, že by studený vzduch neměl foukat přímo na vás. Jestliže tato doporučení nepovažujete za důležitá, podívejte se, jaká rizika vám hrozí!

Zdravotní komplikace

Jak jsme již zmínili, nejlepší prevencí před výskytem zdravotních problémů je správné nastavení teploty. Bohužel, na toto varování spousta lidí nedbá a právě to je jeden z důvodů, proč často onemocní bezprostředně po použití klimatizace. Mezi nejčastější komplikace patří ztráta hlasu, astmatické příznaky, bolest hlavy, otok sliznice nosu, nosních dutin, onemocnění dýchacích cest či klasické nachlazení. Problém nastává i při proudění studeného vzduchu přímo na vaše tělo. Tehdy se může objevit ztuhlý sval na krku, bolesti kloubů a zablokovaná krční páteř.

Spotřeba a zapnutá klimatizace

Tvrzení, že zapnutá klimatizace zvyšuje spotřebu, je prý mýtus. Nicméně, jak se říká, na každém šprochu pravdy trochu. V zásadě záleží na typu auta. Pokud jezdíte vozem s menším výkonem motoru, přibližně pod 80 kW, tak spotřeba stoupne. V případě, že máte auto s výkonnějším motorem s několika válci, ztráta paliva nevzroste nijak dramaticky, maximálně o 1 litr na 100 km. Spotřeba také závisí na nastavení a typu chladicí jednotky. Jestliže je vaše chladicí jednotka manuální, má náběh „spolknout“ víc než ta automatická.

Zdroj: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2306019/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat