Prostreno.cz

Co jíst, aby bolest rychleji odezněla

Bolest je signál, jehož prostřednictvím tělo dává najevo své nepohodlí. Právě se u vás objevila migréna, loupe vám v kloubech, nebo jste si hnuli se zády? Jezte ryby nebo zázvor, bolest se dá na ústup!

Pro ty, kteří bolest zažívají každý den kvůli artritidě, migrénám, zánětům šlach nebo jiným chronickým stavům, může být lákavé obrátit se na chemické léky. Je tu však i jiné řešení. Tyhle potraviny se určitě vyplatí jíst, neboť se postarají o to, aby bolest rychleji odezněla!

Tmavé třešně

Podle studií antokyany, tedy skupina bioflavonoidů nebo rostlinných pigmentů, které se nacházejí v třešních a jiných tmavých plodech, účinně blokují signály bolesti způsobené zánětem. Vychutnejte si porci 20 třešní, dočkáte se zmírnění bolesti kloubů, gastrointestinálních potíží, symptomů PMS a dalšího diskomfortu.

Kořen zázvoru

Kořen zázvoru je dalším protizánětlivým přípravkem napodobujícím aspirin. Ukázalo se, že denní příjem práškového zázvoru zmírňuje bolesti při fyzické námaze tím, že potlačuje tvorbu toxických sloučenin, o nichž je známo, že způsobují zánět a poškození tkání v kloubech. Pasta ze zázvoru je neméně účinná. Tu lokálně aplikujte na bolavé klouby a svaly.

Ryby

Existuje mnoho zdravotních výhod, které můžete získat díky konzumaci ryb, jako je sleď, makrela, tuňák, losos a sardinky. Mezi jejich schopnosti patří působení proti chronické bolesti, a to od zranění zad a krku až po poškozené klouby. Kromě toho, omega-3 mastné kyseliny v rybách zlepšují kardiovaskulární funkce a snižují zánět v okolí poškozené chrupavky, dále také podporují hojení a celkově se starají o dobrý zdravotní stav.

Kurkuma

Kurkumin, přírodní fenol přítomný v kořenech kurkumy, je dalším přirozeným protizánětlivým činidlem. Přidejte tento voňavý zlatý poklad do svého seznamu léků proti bolesti, budete nadšení!

Aloe vera

Všichni vědí, že gel aloe vera je na vrcholu seznamu, pokud jde o léčbu popálenin. Je však méně známé, že aloe patří k výborným lékům na žaludeční vředy, nevolnost a bolest. Stačí pít šťávu dvakrát denně.

Papája

Dalším přirozeným protizánětlivým lékem, který dobře funguje dobře ve spojení s bromelinem, jež je k mání v ananasové šťávě, je enzym papain. Pro něho je domovinou papája. Zajímavostí je, že papain se často podává pacientům po operaci, kteří trpí bolestmi a otoky.

Máta peprná

Mentol v mátě peprné je skvělý pro prevenci svalových křečí. Mátový olej se dá aplikovat na bolavé ruce a nohy, skvěle ulevuje, pokud je nanesen na zápěstí a kotníky. Ať už se však potýkáte s čímkoli, mějte ho po ruce.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat