Prostreno.cz

Pravda o opěvované konzumaci šťávy z celeru

Celerová šťáva představuje šílenství a dietu, která již roky zasahuje sociální média. Co na ní všichni vidí a kdy je nejlepší ji pít?

Šťáva z celeru? O tomto zázračném nápoji se říká, že může vyléčit akné, podpořit hubnutí či změnit pH těla. Je to opravdu tak? Vlnu popularity tenhle druh kořenové zeleniny zaznamenal již v roce 2017, a to souběžně s jistým publikovaným výzkumem, který se zabýval jeho přínosy pro zdraví. Ti, kteří celeru přišli na chuť, souběžně s tím udávali, že jim uvedená šťáva změnila život.

Vůně nesedí každému, ale ty účinky!

Odstranění ekzému, snížení příznaků roztroušené sklerózy, či dokonce zotavení se z rakoviny? Možné je prý všechno. Akorát je potřeba ctít, že tento nápoj obsahuje vitaminy rozpustné v tucích, takže je vhodné konzumovat jej právě s nějakým zdrojem tuku. Tak maximálně využijete kupříkladu „káčko“.

Mezi další vitaminy a minerály nalezené v celeru patří vitaminy C a A, draslík a folát. Tyto mikroživiny slouží mnoha funkcím, od pomoci při opravě tkání až po posílení imunitního systému či zlepšení vidění.

Něco jako životabudič

Kromě toho flavonoidní sloučeniny dostupné v této zelenině podporují antioxidační aktivitu v tělních buňkách. Antioxidanty pomáhají bránit tělo před procesem stárnutí, snižují zánět a mohou odvrátit řadu chronických onemocnění. Teď už se celer jistě nejeví jako obyčejný!

Osvěžení v parném létě i dietní spojenec

Pro některé lidi šťáva z celeru může představovat chytrou volbu jednoduše proto, že také má hydratační vlastnosti. Celer je vlastně 95 % vody. Pokud se tedy snažíte přijímat dostatek tekutin a hlídáte si pitný režim, považujte šťávu z celeru za vítané zpestření denního režimu. Dobrou zprávou je i nízká pořizovací cena, absence nežádoucích vedlejších účinků a mizivé energetické zatížení. Ve skutečnosti jeden šálek celeru obsahuje jen 16 kalorií, takže lze směle tvrdit, že s tímhle parťákem se zbavíte i nadbytečných kil.

Jaké části celeru využít?

Nápoj se doporučuje pít každý den, a to na lačný žaludek. A jak v tomto případě postupovat? Nejsilnější účinky má směs šťávy z bulvy i natě. S natí si poradí obyčejný mixér, bulva vyžaduje výkonný „smoothie“ mixér nebo odšťavňovač. Nemáte-li jej, můžete ji i nastrouhat a přidat do salátu, nebo sníst s jogurtem a zapít sklenicí vody.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat