Prostreno.cz

Co jíst a čemu se vyhýbat, když máte syndrom dráždivého tračníku

Více než 60 milionů lidí na světě trpí syndromem dráždivého tračníku. Jste jedním z nich? Pak víte, že mezi symptomy patří nadýmání, křeče, zácpa, průjem a bolest. Kdo by o tohle stál? Netrpte a prostřete si na jedničku. Za tyhle potraviny vám tělo poděkuje!

Mnoho konvenčních způsobů léčby syndromu dráždivého tračníku neřeší základní příčinu podrážděného střeva. Přitom stačí začít u toho nejzásadnějšího, a tím je strava. Vy sami totiž můžete zlepšit své zdraví, zmírnit příznaky uvedeného syndromu a obnovit zdraví střev. Kterým potravinám je dobré se vyhýbat?

Obvykle je na zakázaném seznamu cukr. Živí totiž špatné bakterie, což syndrom ještě zhoršuje. Vhodná není ani rafinovaná mouka a kofein, který stimuluje trávicí trakt a obvykle vede k zánětu. Držet dál byste se také měli od pikantních potravin a celých zrn. Ta totiž obsahují kyselinu fytovou a škrob, jenž dráždí střevní výstelku. Chcete-li se cítit lépe, odstraňte ze svého jídelníčku lepek a další alergeny, jako jsou ořechy a korýši. A co na svůj talíř naopak nandat podle libosti?

Přátelské jídlo

Stejně jako existují určité potraviny, kterým byste se měli vyhnout, platí to i obráceně. Pár se jich naopak doporučuje. Jedná se o dobroty, jež pomohou vybudovat integritu vašeho střeva a podpoří zdravé bakterie. V první řadě všechno začíná u čisté vody. Právě ona zajišťuje hydrataci a optimální chod systému. Pak se osvědčuje příjem kultivované mlékárny. Kefír, syrové organické kozí mléko či jogurt je to pravé. A máte rádi polévky?

Výborně, domácí vývar z kostí obsahuje prolin a glycin, které tvoří kolagen. O něm je známo, že opravuje chyby ve střevní stěně. Zapomínat se nesmí ani na zdravé tuky, tedy například kokosový olej, avokádo, vejce, losos nebo ghí. Samozřejmostí by se mělo stát dušené ovoce.

Čistá moc přírody

Podušená jablka a hrušky se snadno tráví a poskytují tolik potřebné vitaminy a minerály podporující hojení. Skvělé jsou i čerstvé zeleninové šťávy. Se svým obsahem esenciálních elektrolytů taktéž pozitivně ovlivňují léčbu. Dále konzumujte víc probiotik.

Vysoce kvalitní probiotika působí na dobré střevní bakterie a vytlačují ty špatné. Na nákupní seznam si tak připište nepasterizovaný sýr, podmáslí, fermentovaný olej z tresčích jater, kefír, kombuchu, zelí, přírodní okurky, tempeh, jablečný ocet a jogurt. Měli byste také zvážit kvalitní probiotický doplněk.

V případě, že se nebudete cítit v kondici, pijte čerstvou šťávu z aloe vera. Zklidňuje střevní výstelku a již pouhá jedna sklenička denně zmírňuje veškeré nepohodlí. Zázraky však dělá i kurkuma známá svými protizánětlivými vlastnostmi. Snižuje zánět a abnormální svalové kontrakce.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat