Prostreno.cz

Bílkoviny nehledejte jen v mase

Bílkoviny jsou velmi významnou živinou a tělo jí bezvýhradně potřebuje. Ať už masožravec nebo vegetarián, každý by měl za den sníst určité množství. Notoricky známá potravina bohatá na obsah bílkoviny je maso. Ale co další, levnější zdroje?

Základní stavební látka našeho těla? To je bílkovina. Nepotřebují ji pouze naše svaly, ale také veškeré orgány a všechny buňky. Bez bílkoviny bychom těžko mohli existovat. Některé bílkoviny si naše tělo vyrobit dokáže, ale některé ne. Na to je nutné myslet a pravidelně hladinu bílkovin v těle doplňovat. Ale jak a čím?

Živočišné bílkoviny nejsou jen v hovězím mase

Pokud je tím hlavním důvodem nízkého příjmu bílkovin prázdná peněženka, nevěšte hlavu. Všechna masa obsahují srovnatelné množství bílkovin. Vybírat proto můžete nejen z drahého strašáka hovězího, ale také vepřového, kuřecího, krůtího a kachního masa. Vhodné jsou i ryby a mořské plody. U nich to však zdaleka nekončí.

Mléčné výrobky

Skvělým zdrojem živočišných bílkovin je také mléko a mléčné výrobky, tedy jogurty, sýry, tvaroh či kefír. Sýrů je také velké množství, a to s rozdílnými cenami. Nabídka začíná někde u parmazánu a končí u sýru cottage. Co se týče právě mléčných výrobků, je možné vybírat z kravských, kozích nebo dokonce ovčích. Zvlášť dobrým a levným zdrojem živočišných bílkovin jsou také vajíčka. Těm moc nefandíte? Taky nevadí.

Rostlinné bílkoviny se živočišným nevyrovnají

Rostlinné potraviny mají sice mnohdy vyšší obsah bílkovin na 100 gramů než maso. Je ale třeba počítat s tím, že rostlinná bílkovina je v těle využitelná pouze asi ze 40 %, zatímco živočišná má využitelnost 70 %. K tomu je třeba přihlédnout i při počítání peněz v peněžence. Tady platí, že za víc peněz víc muziky. Z dobrých rostlinných zdrojů bílkoviny poskytuje sója, ale i luštěniny, ořechy a různá semínka. Méně bílkoviny pak obsahují ovoce, zelenina a houby.

I zde platí, že rozumný kompromis bude pro tělo to nejlepší. Sestavte si jídelníček a střídejte rostlinné a živočišně druhy bílkovin. Vše není jen o drahém mase. Vyplatí se vybírat a nad nákupy přemýšlet. Tím ušetříte a prospějete tím především svému tělu.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893534/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat