Prostreno.cz

Mléčná první pomoc při nepříjemném spálení na slunci

Plavková sezona se blíží rychlostí blesku. Roste tak i touha po krásném opálení a potřeba ochrany kůže. Prevence v podobě krémů s vysokým faktorem je samozřejmost. Co ale dělat, když už pokožka nehezky zarudla a při doteku nepříjemně pálí?

Svědění a bolest, to jsou příznaky nešetrného opalování. Všichni víme, že si ten krém na sebe máme namazat a také mazání opakovat. Někdy to ale tak docela nevyjde. Co pak? S mírnými spáleninami, jak je dobře známe, si člověk poradí i doma.

Voda jako lék

Jakmile zjistíte, že jste se spálili, dejte si osvěžující vlažnou nebo mírně studenou sprchu. Osvěžíte a ochladíte organismus a také pokožku zbavíte všech nečistot a zbytků opalovacího krému. Vodu doplňte i vnitřně. Dodržujte pitný režim, hydratace organismu zevnitř je v tomto případě to nejdůležitější. Pokračujte se studenými obklady, použít můžete odvar ze zeleného, černého, nebo heřmánkového čaje, skvěle poslouží i borová voda. Dalším tipem je obklad z vody a octu, který by měl zmírnit svědění.

Mléčné výrobky zklidní zarudnutí pokožky

Ulevte si od bolesti mlékem, jogurtem, tvarohem, kefírem nebo syrovátkou! Kyselina mléčná v nich obsažená dokáže se spáleninami divy. Zchladí postižená místa, rychle uleví od bolesti a hojení se urychlí. Mléčné obklady za chvíli setřete nebo pokládejte přes textilii. Vyvarujte se jejich uschnutí na spálené citlivé pokožce. Koupel v mléce nebo kefíru vylepšete přidáním ovesných vloček, ty mají na pokožku obzvláště blahodárný vliv.

Kokosový olej i okurka

Dalšími tipy na zarudlou pokožku je blahodárné aloe vera nebo kokosový olej. Pomoci by měla i nakrájená okurka, kterou přiložíte na postižená místa. Přikládat lze i hypermangan, nebo si udělat koupel s jednou sodou. S dalšími pomocníky vám poradí v lékárně. Existují produkty přímo po opalování nebo rychlá pomoc při spálení s obsahem panthenolu.

Vždy platí, že se dobré zaměřit se na prevenci. Je-li už pozdě, jednejte okamžitě. Dokud spálenina nezmizí, vyhýbejte se sluníčku velkým obloukem a příště si dejte velký pozor. Každá spálenina se na kůži podepíše v podobě pigmentových skvrn. A navíc spálení kůže zvyšuje riziko pro vznik kožních nádorů! A pozor, pokud se ale na vaší pokožce objevují puchýřky, nebo je zbarvena až do ruda, obraťte se na odbornou pomoc lékaře a raději neexperimentujte.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534837/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat