Prostreno.cz

Mrkvová šťáva je velice chutnou prevencí mrtvice

Mrkev je všestranná zelenina, která patří k výborným zdrojům důležitých vitaminů, vlákniny a dalších živin. Nebaví vás chroupat ji jen tak syrovou? Přejděte na mrkvovou šťávu, na kterou věda nedá dopustit! Dočkáte se třeba krásné pleti!

Mrkvová šťáva je jedním z nejpopulárnějších nealkoholických nápojů v mnoha zemích. Velmi dobře se mísí s jinými ovocnými nebo zeleninovými šťávami, je osvěžující a nesmírně zdravá. Příjem mrkvové šťávy se spojuje se sníženým oxidačním stresem a zánětem. Draslík, vitamin C, folát nebo beta-karoten zkrátka dělají divy. Jak moc je tahle magie silná? Nesmírně. Pravidelným popíjením uvedeného nápoje se dočkáte několika výhod.

Podpora zdraví srdce

Příjem ovocných a zeleninových šťáv může snížit riziko srdečních onemocnění. Denní vypití šálku mrkvové šťávy potlačuje oxidační degradaci lipidů (také nazývanou jako peroxidace lipidů), čímž se snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mrkvová šťáva a jí podobné nápoje obsahují polyfenoly a dusičnany. Jedná se o další bioaktivní složky, které bojují proti vysokému krevnímu tlaku.

Pomocná léčba diabetu typu 2 a usnadnění hubnutí

Fermentovaná mrkvová šťáva s určitou bakterií (Lactobacillus plantarum NCU110) pozitivně působí na pacienty s příznaky diabetu typu 2 a zároveň vytváří pocit sytosti, čím se zabraňuje přejídání. To všechno díky vláknině, jenž také reguluje hladinu cukru v krvi.

Zlepšení zdraví mozku

Beta-karoten v mrkvové šťávě zvyšuje kognitivní funkce a naopak snižuje riziko problémů s pamětí, které se vyskytují s přibývajícím věkem. Jedním z důvodů, proč ji pít, je její schopnost bojovat s oxidačním stresem poškozujícím mozkové buňky. Právě tenhle prevít má na svědomí i oslabení nervů. Není lepší vypít mrkvovou šťávu až do dna?

Prevence proti mrtvici

Draslík v oranžovém nápoji může také snížit riziko mrtvice. Tři čtvrtiny šálku mrkvové šťávy obsahuje 517 miligramů draslíku, což odpovídá 14 % denní potřebě živin. I to je dobré vědět.

Bezchybné trávení

Vláknina v ovocných a zeleninových šťávách podporuje zdraví trávicího ústrojí, proto je mrkvová šťáva báječnou volbou pro lidi se zácpou. Pravda je taková, že je plná alkalických sloučenin, jež ulevují i od pálení žáhy.

Posílení imunity

Zvýšená koncentrace karotenoidů v plazmě podle všeho zvyšuje imunitní systém těla, což potvrdila jistá studie, během níž byla několika mužům podávána mrkvová šťáva. Evidentně tedy nezlepšuje pouze vidění, ale má i jiné kvality.

Krásná a zdravá pokožka

Beta-karoten ve šťávě má léčivé vlastnosti. Zachytává volné radikály a chrání tkáně kůže. Mrkvová šťáva se tedy jeví jako ideální nápoj pro letní období. Vitamin A, jehož je beta karoten přirozeným zdrojem, má totiž schopnost působit jako štít, například při nadměrném slunění. Navíc přispívá k přirozenému a dlouhotrvajícímu opálení.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192732/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat