Prostreno.cz

Tajemství krásy tkví v čarovném manukovém medu

Je to vládce medů a milují ho sportovní hvězdy, filmové a televizní celebrity. Co je na manukovém zázraku tak výjimečného? Scarlett Johansson i Novak Djokovič mají jasno!

Manukou nazývali původní obyvatelé Nového Zélandu stálezelený keř s bíle či růžově kvetoucími květy. Jeho český název je balmín metlatý (Leptospermum scoparium). Právě z jeho květů sbírají včelky neobyčejný nektar plný hodnotných látek bohatých na éterické oleje. Ten se pak mění na neobyčejný med, který lidé milují pro známé antimikrobiální vlastnosti.

Zázrak, nebo přelud?

Někteří odborníci se dokonce domnívají, že tento druh medu může posílit imunitní systém a dokonce zlepšit zdraví střev. Ostatně, používá se také při hojení ran v nemocnicích a ke zklidnění zánětlivých stavů kůže, jako je ekzém a lupénka. Někteří jím uklidňují i bolest v krku a léčí přetrvávající infekce horních cest dýchacích.

Ve skutečnosti nový výzkum z britské Univerzity Swansea ukazuje, že manukový med může nabídnout antibiotickou alternativu k léčbě respiračních infekcí rezistentních na antibiotika, a to zejména smrtelných bakterií, které se vyskytují při infekcích cystickou fibrózou. Podle zjištění vědců uvedený přírodní zázrak také zlepšuje aktivitu některých antibiotik.

Vzhledem k těmto legendárním zdravotním vlastnostem není žádným překvapením, že lidé se zdravotními problémy jsou ochotni zaplatit v přepočtu až 4 300 korun za sklenici tohoto zlatého nektaru. Není totiž tajemstvím, že na popularitě mu přidává i přízeň celebrit.

Známí obdivovatelé

Americká televizní hvězda Kourtney Kardashian se v roce 2017 zamilovala do manukového medu proto, že prý vyživil její pleť jako nic jiného. Však se taky posléze stala globální velvyslankyní pro jistou značku zlatého standardu. Ostatně, není sama, kdo si na téhle potravině tak trochu ujíždí. Světová tenisová jednička Novak Djokovič říká, že každý den konzumuje dvě lžičky manukového medu. Stejně jako americké herečky Scarlett Johansson a Gwyneth Paltrow. Ale není to všechno jenom pozlátko?

Laboratorní testy ukazují, že med má skutečně antimikrobiální vlastnosti – to znamená, že zabíjí bakterie. Nicméně, smutnou zprávou je, že obchodníci med ředí, a navíc neexistuje žádný relevantní způsob, jak tomu zabránit. Aspoň zatím. V současnosti se připravují předpisy pro důkladnější označování sklenic, díky kterému by spotřebitelé mohli zjistit, zda je jejich med skutečný nebo ne. Ale i tak není všem dnům konec.

Každý manukový med by měl mít číslo ukazující hladinu účinné látky, methylglyoxalu (MGO). Čím je číslo vyšší, tím silnější jsou antimikrobiální vlastnosti. Například hodnota MGO 300 je desetkrát silnější než u medu s hodnocením MGO 30.

Zdroj: medicalnewstoday.com,  people.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat