Prostreno.cz

Během těhotenství jezte rozinky

Jaká by měla být výživa nastávající maminky? Především pestrá. A hlavně by v ní neměly chybět rozinky! Z jakého důvodu?

Těhotná žena by měla jíst ovoce a zeleninu, stejně jako ořechy. Říká se, že vhodné jsou zvlášť mandle, meruňky, kešu oříšky (omezeně), třešně, brusinky a hlavně rozinky. Právě ty obsahují důležité živiny, které prospívají matce i dítěti, a to v mnoha směrech. Jakým způsobem mohou být prospěšné?

Péče o zuby pro matku

Péče o ústa je v těhotenství nezbytná a hraje také důležitou roli při udržování nevolnosti na uzdě. Rozinky obsahují kyselinu oleanolovou, která chrání zuby, zabraňuje také zápachu v ústech, jenž je způsoben bakteriemi a dalšími problémy.

Eliminace zácpy

Rozinky mají vysoký obsah vlákniny a jsou účinné při léčbě nejběžnějšího problému, kterému čelí v časném stadiu těhotenství snad každá nastávající maminka. Takže ano, toto sušené ovoce absorbuje vodu a vytváří laxativní tendenci, která usnadňuje pohyby střev. Tím se předchází zácpě.

Produkce krevních buněk

Během těhotenství mají ženy tendenci být anemické, protože poskytují živiny pro rostoucí plod. Rozinky dodávají slušné množství vitaminu B, železa a několik minerálů zvyšujících hladiny hemoglobinu v těle. To pomáhá udržet anémii na uzdě. Také se předchází slabostem.

Snadné trávení

Vláknitý obsah rozinek čistí gastrointestinální trakt, vyplavuje odpadní materiály a toxické látky z těla. Tento proces také zvyšuje potřebu potravy v těle těhotné ženy, která je nezbytná pro růst dítěte a celkové zdraví obou. Také je jasné, že s rostoucí dělohou se trávení stává problematické. Obsah hořčíku a draslíku v rozinkách však snižuje kyselost a usnadňuje trávení potravy.

Dodávky energie

Rozinky jsou sušenou formou hroznů a mají dostatek fruktózy a glukózy, tedy energie. Vzhledem k tomu, že tělo během těhotenství prochází tolika změnami, dobít baterky zkrátka potřebuje. (Pozor však u těhotenského diabetu. O konzumaci rozinek se poraďte se svým lékařem.) Rozinky také posilují imunitní systém matky. A jakou službu vykonají vůči miminku?

Ostrý zrak pro dítě

Plod je zcela závislý na matce. Konzumace uvedených dobrot během těhotenství pomáhá rostoucímu miminku vyvíjet dobrý zrak.

Silné kosti

Rozinky obsahují dostatečné množství vápníku a železa, což v překladu znamená, že přispívají k silným kostem dítěte.

Zdroj: pregnancybirthbaby.org.au, healthline.com, mayoclinic.org





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat