Prostreno.cz

Dokonalý jídelníček pro zdravé ledviny

Jak často jíte květák, jablka nebo zelí? Pro dobro vašich ledvin byste tuhle svatou trojici měli konzumovat pravidelně. Z jakých důvodů?

Ledviny jsou párový orgán velikosti jedné sevřené pěsti. Odstraňují různé odpadní látky, které se v těle tvoří při zpracovávání potravy nebo při práci svalů, přičemž se zbavují přebytečné vody. Zároveň normalizují krevní tlak, udržují hladiny minerálů v rovnováze a produkují hormony i vitamin D v aktivní podobě. U toho čistí krev, tvoří moč a podporují absorpci vápníku v tenkém střevě. Jak vidno, ledviny opravdu nezahálejí. Chcete udělat něco pro jejich zdraví a kondici? Zařaďte do jídelníčku tyhle potraviny!

Květák. Ten se vážně nezdá

Květák neboli karfiol možná vypadá zcela nenápadně, ale zdání klame. Může se totiž pochlubit množstvím prospěšných látek i skvělými účinky. Díky obsaženým antioxidantům a dalším látkám pomáhá hned při několika detoxikačních procesech, bojuje proti škodlivým radikálům a zabraňuje nadměrnému růstu bakterií. Alespoň takový je názor odborníků, kteří poukazují na to, že tato zelenina funkce výše zmíněného orgánu ovlivňuje jen příznivě.

Jablko jako zdravá svačina

Existuje více důvodů, proč si dát jedno jablko denně. Věděli jste, že tohle kulaté ovoce předchází vzniku zubních kazů, zatímco poskytuje prevenci před Parkinsonovou chorobou i rakovinou? Také podstatně snižuje riziko diabetu a depresí. Sluší se dodat, že se podílí i na regulaci škodlivého cholesterolu, a je báječným zprostředkovatelem vlákniny, tudíž funguje jako „čistička“ celého organismu.

Zelí jako lék

Kdy jste si naposledy dopřáli zelí? I tato potravina značně přispívá k pročišťování ledvin, čímž příznivě ovlivňuje jejich kondici. Tím ovšem výčet „zelných pozitiv“ ani zdaleka nekončí. Košťálový zázrak, na který nedali dopustit již staří Egypťané, totiž prokazatelně zlepšuje trávení a posiluje imunitu a kosti. Jistě vás bude zajímat i to, že významně omezuje pravděpodobnost rozvoje kardiovaskulárních chorob.

Zdroj: www.healthline.com, www.kidney.org





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat