Prostreno.cz

S horečkou pomůže obyčejný ocet

Ocet se využívá především v kuchyni, jedná se ale také především o starobylý lidový lék. Nenechte se proto odradit jeho nelibou vůní a vyzkoušejte jeho sílu doslova na vlastní „kůži“! Jak pomůže s horečkou nebo nervozitou?

V dnešní době je absolutní samozřejmostí, mít domácí lékárničku plnou nejrůznějších analgetik, antibiotik, antidepresiv a jiných „antiproblematik“. Naše maminky a babičky si však musely poradit s několika druhy nasušených bylinek, tinkturou a octem. Ačkoli s ním dnes spousta hospodyněk dokáže efektivně odstranit vodní kámen z pračky a jiných spotřebičů, tato tekutina má i jiné schopnosti. Léčí a ulevuje od zdravotních problémů. Jakých?

Octové podkolenky

Už jste slyšeli o octových podkolenkách? Určitě si je připravte, pokud vás trápí vysoká horečka. Na jeden díl octa budete potřebovat pět dílů vlažné vody (nebo 3 lžíce octa na půl litru vody). Do této octové vody si namočte bavlněné podkolenky, nechte chvíli nasáknout tekutinu, následně je vyždímejte a navlečte na chodidla.

Dalším krokem je obalení nohou s octovými podkolenkami v silnější vrstvě starších šátků či šálů tak, abyste si nenamočili postel. Pod sebe si pro jistotu ještě rozprostřete osušku nebo starší deku. Takto vydržte ležet asi hodinu. Nejpozději po dvou takových kúrách by vám měla horečka zaručeně klesnout. Teplota však není to jediné, s čím vám octové ponožky pomohou. Osvědčily se i na potlačení nervozity a zklidnění před spaním.

Octový obklad

Obklad z octa výborně poslouží při podráždění srdce a nepravidelném pulsu. Už po chvíli se vaše srdce i puls uklidní. Dvě lžíce octa smíchejte s litrem studené vody, do které namočte utěrku nebo ručník, vyždímejte a přiložte na hrudník. Obklad nechte přiložený, dokud se váš puls a srdeční činnost nevrátí do normálu. Srdíčko máte v pořádku, ale hlava se vám může bolestí rozskočit? I s tím si ocet následujícím způsobem hravě poradí!

Inhalování octa

Jestli vás trápí přetrvávající bolest hlavy a vyzkoušeli jste už všechno možné i nemožné, dejte šanci octu a jeho inhalaci. Ideální volbou bude v tomto případě ocet sladový. Smíchejte ho s vařící vodou ve stejném poměru, překryjte hlavu ručníkem a vdechujte, dokud bolest hlavy neustoupí. Pokud si takový způsob léčby přece jen neumíte představit, sladový ocet vám pomůže i zvenku – použijte jeden díl octa a jeden díl vody, namočte kapesník nebo šátek a přiložte si ho na čelo.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10061008/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat