Prostreno.cz

Magie červené řepy tkví v detoxikaci celého organismu

Máte oslabenou imunitu, potíže s trávením, zvýšený cholesterol, často zapomínáte, nebo vás trápí problémy s vlasy a pletí? Červená řepa je lék skoro na všechny tyto potíže. Jakými magickými schopnostmi se může ještě pochlubit?

Červená řepa je výjimečný druh zeleniny. Její blahodárné účinky na lidský organismus jsou až magické. Tato extrémně zdravá potravina obsahuje množství vitaminů a minerálů, které posílí celé tělo a ochrání ho před různými druhy onemocnění. Ne nadarmo se díky složení a účinkům řadí mezi superpotraviny.

Nutriční profil

Tato superpotravina je přímo nadopovaná zdraví prospěšnými látkami. Obsahuje například vitaminy B1, B2, B6, C, D, E, karoten, sodík, draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, kyselinu listovou, antioxidanty antokyany, betanin a betacyanin a stopové prvky cesia a rubidia. Díky obsahu až 8 % přírodního cukru se řepa řadí mezi nejsladší druhy zeleniny.

Proč patří na talíř?

Mocné účinky řepy se ukrývají v prevenci rakoviny i při rekonvalescenci po vyléčení. Skvěle detoxikuje celý organismus od škodlivých látek. Díky zlepšení prokrvení mozku může působit jako lék proti stařecké demenci nebo Alzheimerově chorobě. Zvlášť blahodárný vliv má na oběhový systém. Napomáhá tvorbě červených krvinek, snižuje cholesterol i krevní tlak a celkově zlepšuje činnost srdce.

Jelikož v sobě ukrývá velké množství vlákniny, zlepšuje kondici a činnost trávicího ústrojí. Pro obsah oxidu křemičitého posiluje kosti, protože vápník se lépe vstřebává. V neposlední řadě červená řepa má i omlazující účinky, bojuje proti vráskám, zbavuje lupů, přímo zlepšuje kvalitu pleti, vlasů i nehtů.

Jak řepu konzumovat?

Většina lidí řepu zná pouze sterilovanou. To by nebylo nic špatného, ale jsou určitě zajímavější způsoby její přípravy. Nejhodnotnější je řepa v syrovém stavu. Připravit si můžete čerstvou šťávu, smoothie nebo pomazánku, řepě to však sluší i v zeleninových salátech. A co další možnosti? Nikdy nešlápnete vedle, když uvaříte polévku, řepu zapečete, uděláte z ní karbanátky a další dobroty.

Jediné omezení v souvislosti s konzumací platí pro diabetiky. Ti by si měli dávat pozor na vysoký obsah cukru. Lidé trpící onemocněním močových cest nepotěší přítomnost kyseliny šťavelové, ta je totiž dráždí.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8565237/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat