Prostreno.cz

Příjem dvou vajec denně je velmi prospěšný

Dvě vejce denně. Tohle množství stačí k tomu, aby se váš organismu opětovně probudil k životu. Dejte si je na talíř. Bude vám to lépe myslet a dožijete se vyššího věku!

Sedm gramů bílkovin a 85 kalorií není jedinou výhodou, kterou i vy můžete sklidit z kuřecích vajec. Dostanete také antioxidanty, zdravé tuky a aminokyseliny. Bez ohledu na to, co jste možná o vejcích slyšeli, cholesterol v nich se ve vašem těle na tuk nepřetvoří. Ve skutečnosti je příjem dvou vajíček denně velmi prospěšný. Co vyplývá z nedávných studií?

Potravina pro mozek

Studie uveřejněná v obdobném časopise American Journal of Clinical Nutrition potvrdila, že ti, kdo si dopřejí jeden či dva kusy vajec za den, vykazují lepší výsledky v kognitivních testech. Vědci si to vysvětlují tak, že tento dar je potravinou pro mozek, která jej v průběhu času chrání před úpadkem. A pozor, vajíčka jsou vhodná i pro děti. Cholin v nich obsažený jim poskytuje potřebné živiny pro paměť a kontrolu svalů.

Ostřejší zrak a jeho ochrana

Podle výzkumu vejce obsahují lutein, karotenoid nezbytný pro zdraví kůže a očí. Lutein chrání před šedým zákalem a svalovou degenerací závislou na věku. Zároveň snižuje riziko srdečních onemocnění a některých forem rakoviny.

Silné kosti a krásné vlasy

Vitamin D ve vejcích je skvělý pro zuby a kosti, které jsou díky němu silnější. Také pomáhá tělu lépe vstřebávat vápník. A za čím dalším si vědci stojí? Vejce chrání pokožku, játra a vlasy. Jsou totiž plné vitaminu B, jež kštice potřebuje. Béčko se taky hodí coby ochrana před hyperpigmentací a vitiligem, což je neinfekční kožní porucha, při níž dochází ke ztrátě melanocytů – buněk tvořících kožní pigment (melanin).

Funkční imunitní systém a zdravé srdce

Dvě vejce denně a zdraví jdete naproti. Tahle křehká potravina obsahuje také fosfolipidy potřebné k prevenci onemocnění jater a posílení imunitního systému. Není tajemstvím, že konzumace vajec snižuje i riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Studie ukázaly, že fosfolipidy ve vejcích regulují absorpci cholesterolu a zánět organismu. A co je pravdy na špatné pověsti téhle dobroty? Výzkumníci z Finska už jeden mýtus vyvrátili. Dvě vejce denně nezpůsobují koronární ani kardiovaskulární srdeční onemocnění. Je to jen pomluva.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat