Prostreno.cz

Pokud máte astma, jezte více cibuli a kajenský pepř

Chystáte se do obchodu? Určitě si z něj nezapomeňte přinést tučné ryby a směs sušených chilli papriček. Astmatické záchvaty minimalizuje také česnek, a to díky vysokému podílu antimikrobiálních látek.

Astma je chronické onemocnění, s nímž se podle statistik aktuálně potýká něco kolem jednoho milionu našinců. Patříte do této kategorie i vy? Pak jste jistě slyšeli o tom, že výběrem vhodných potravin můžete snížit zahlenění dýchacích cest a utlumit symptomy této patálie. Co byste si tedy měli připsat na nákupní seznam hodně tučným písmem?

Kajenský pepř. To je základ

Nevadí vám ostré? No výborně, pak se zaměřte na konzumaci sušených chilli papriček různých odrůd známých pod pojmem kajenský pepř. O tomto vyhledávaném kulinářském ochucovadle se často hovoří v souvislosti s hubnutím, zpomalené tvorbě vrásek nebo svižnějším růstem vlasů. „Ďábelské koření“ ale působí i proti bolesti hlavy nebo žaludečním obtížím. Již několik nezávislých studií dokonce naznačilo, že jmenovaná ingredience zabraňuje poškození horních i dolních cest dýchacích, tudíž mírní příznaky astmatu i alergie. Takže ani špetka nazmar!

Cibule a česnek. S těmi nešetřete

Odborníci se přiklánějí k názoru, že potraviny s vysokým obsahem antimikrobiálních látek podstatně snižují riziko astmatických záchvatů. Víte, které to jsou? Je hodně pravděpodobné, že je denně používáte! Jedná se totiž o cibuli a česnek. Kromě toho, že vám uvedené poklady pomohou v případě zmíněného onemocnění, zlepšují také kondici kardiovaskulárního systému, protože přispívají k redukci cholesterolu i krevního tlaku. Zároveň poskytují prevenci před rakovinou.

Neodpírejte si ani tučné ryby

Chutnou zbraní v boji s astmatem jsou i doporučované tučné ryby, jako jsou sardinky, makrela, tuňák či losos. Nabízí totiž neskromné množství protizánětlivých omega-3 mastných kyselin, což se jeví jako ten nejvhodnější protiútok. Sluší se dodat, že tito mořští živočichové rovněž urychlují metabolické funkce, čímž významně podporují hubnutí. Nelze jim však odepřít ani to, že pozitivně působí na kognitivní funkce. Tedy alespoň podle studie publikované v magazínu American Journal of Clinical Nutrition.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat