Prostreno.cz

Příprava svačin pro děti nejen o prázdninách

Jak by měl vypadat dětský jídelníček? S koncem školního roku přichází doba, kdy je stravování na rodičích. Skutečně máte přehled o tom, co vašemu potomkovi nesmí na talíři chybět?

Správná výživa je základ pro zdravý vývin dítěte. My dospělí odpovídáme za to, aby naše děti dostaly to, co potřebují. Návyky, které jim tvoříme už od útlého dětství, jim zůstávají celý život. Platí, že jídlo a jeho skladba jsou nejdůležitější aspekty, které mají na dětský vývoj vliv. Tak začněte už dnes!

Snídaně, svačina, oběd, svačina a večeře

Dítě by mělo ideálně jíst pět až šestkrát za den. Pravidelná, kvalitní a na živiny bohatá strava je prevencí přejídání, nadváhy a obezity. Toho lze docílit pouze tím, že už ráno dětem naservírujete snídani, kterou mají rády. Naštěstí platí, že právě snídani obvykle máte osobně pod dohledem. Co se totiž týče pozdější svačiny, tak tu dle výzkumů sní pouze 65 % dětí, zbylých 35 % ji vyhodí, daruje, nebo nosí celý týden ve školní tašce nebo batohu. A jak by vůbec taková výplň mezi dvěma jídly měla vypadat?

Optimální podoba svačiny

Není to vůbec žádná věda. Svačina by se měla skládat z kusu ovoce nebo zeleniny, kvalitních sacharidů a bílkoviny. Příkladem může být jablko nebo paprika, celozrnné pečivo se sýrem a kvalitní šunkou. Ovoce a zeleninu lze snadno obměňovat, pečivo také nemusí být pokaždé stejné. Ovšem nejen dopolední svačina je důležitá. Bez odpoledního jídla se dítě neobejde. Potřebuje z něčeho čerpat energii, ať už se jen baví s kamarády, nebo tráví čas na koupališti.

Jak dětský jídelníček vytunit?

Aby děti připravené jídlo snědly, musí jim chutnat. Zapojte je proto do chodu domácnosti, nakupujte společně a v obchodě jim dejte slovo. Ať se vyjádří k tomu, po čem touží. Při přípravě svačiny by také chybět neměly. Jen ať vědí, jak jídlo vzniká a co všechno obnáší. A jak je to s tekutinami?

Nezapomínejte na pitný režim

Ideálním nápojem je obyčejná neperlivá voda. Toleroval lze ředěnou šťávu nebo čaj. Nejhorší jsou samozřejmě sycené sladké nápoje, které mají děti nejraději. Tady se sluší uvést, že vše začíná už od útlého věku. Když děti naučíte pít vodu, nebudou vyhledávat jiné nezdravé nápoje, tedy alespoň ne každodenně. Vypít by měly kolem dvou litrů vody za den. Jinak je bude trápit únava a vyčerpání.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat