Prostreno.cz

Okurka a máta jsou skvělými pomocníky při pálení žáhy

Pálení žáhy zažil snad každý. Co za ní stojí a jak se tomuto nepříjemnému stavu vyvarovat? V případě nouze použijte kyselou okurku nebo mátu!

Zase ten palčivý pocit v krku? Za vše může kyselina chlorovodíková. Ta je primárně nápomocna při trávení potravy v žaludku. Když je jí moc, dostává se až do jícnu, kde způsobuje nepříjemné pocity, jako je třeba pálení žáhy. Jak se to dá řešit?

Jídlo i stres

Příčin těchto potíží může být několik. Někdy sníme moc jídla najednou. Jindy si neodpustíme příliš výraznou porci – sladké, slané, kyselé, smažené či kořeněné dobroty. Dalším spouštěčem může být návštěva ledničky v pozdějších hodinách. Častým důvodem je ale také stres při jídle, který většinou zažíváme v průběhu dne. Spěcháme a žaludek nemůže v klidu udělat svou práci. Na vině je citlivost na některé potraviny.

Zvláštní skupinou lidé trpící na pálení žáhy. K těm patří těhotné ženy v pokročilejším stádiu gravidity, které nedělají nic špatně, jen je jejich rostoucí miminko začíná tlačit na okolní orgány, tedy i na žaludek.

První pomoc

Farmaceutický průmysl nabízí několik přípravků, které od pyrózy ulevují. Pokud máte svůj vyzkoušený, který bezpečně zapůsobí do několika minut, máte vyhráno. Většinou se v těchto případech jedná o staré a osvědčené babské rady. Pomoci by měla jedlá soda rozpuštěná ve vodě, sklenka studeného mléka, bylinkové čaje z máty nebo meduňky či kyselá okurka. Prevence je v tomto případě jednoduchá. Jíst pomalu a v klidu. Vhodné je jídlo vyvážené na chutě i množství. Žaludek se vám jistě za dodržení těchto pravidel odvděčí správnou funkcí. A kdy pyrózu nepodceňovat?

Závažnější případy

Jakmile se vám obtíže s pálením žáhy nedaří dlouhodobě zahnat, radši se obraťte na svého lékaře. Za touto zdánlivou banalitou se může skrývat vážnější onemocnění. Pyróza bývá důsledkem různých nemocí, jako je například překyselení nebo různé neurózy, problémy se sliznicí jícnu, žaludeční vředy a dalších potíží.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279252/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat